Left Right
scrollTop top

Mondmaskers na herfstvakantie opnieuw verplicht voor leerlingen van vijfde en zesde leerjaar


Ben Weyts N-VA 2021
© Ben Weyts – Bron: Frederic Sierakowski / Isopix

Leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar moeten vanaf 8 november opnieuw verplicht een mondmasker dragen in de klas. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt. Die nieuwe regels moeten helpen voorkomen dat scholen weer moeten sluiten.

Nadat de federale overheid dinsdag op het Overlegcomité strengere coronamaatregelen afkondigde, was het vandaag aan Vlaanderen. Daarbij ging het meer specifiek om het onderwijs. Vooral in het lager onderwijs is er de laatste tijd een forse stijging in het aantal coronabesmettingen te merken. De reden daarvoor is het feit dat kinderen onder de 12 jaar niet gevaccineerd zijn. In het secundair onderwijs zijn in Vlaanderen wel 84 procent van dee leerlingen ingeënt waardoor er zich op dit moment veel minder problemen stellen.

Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) zat woensdag samen met de onderwijskoepels, de vakbonden, virologen en de CLB’s om de vele besmettingen in het lager onderwijs te bespreken. Op dat overleg is beslist om leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar opnieuw mondmaskers in de klas te verplichten. Er komt wel een uitzondering voor klassen waar voldoende ventilatie is en waarbij de leerlingen ver genoeg van elkaar kunnen zitten. Ook op de speelplaats mogen mondmaskers af.

Minder quarantaines en testen

Ter compensatie past de Vlaamse overheid wel de huidige test- en quarantaineregels aan op scholen. Onderwijskoepels klagen namelijk al langer dat kinderen veel te vaak verplicht moeten thuisblijven hoewel ze geen symptomen vertonen.

“Voortaan worden enkel nog kinderen, jonger dan twaalf met symptomen getest. Zo verlaagt de druk op de eerstelijnszones, de artsen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en moeten minder kinderen nodeloos in quarantaine”, legt Weyts uit in De Morgen. Enkel als er binnen een week besmettingen in dezelfde klas worden vastgesteld, moet die klas toch nog verplicht in quarantaine. In zo’n geval wordt namelijk gesproken van een clusterbesmetting.

De nieuwe maatregelen gelden officieel tot aan de kerstvakantie, maar zullen wel tussentijds geëvalueerd worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…