Zonder de wereldwijde pandemie van het coronavirus begin Gent vanavond aan tien dagen lang feesten. Dit jaar moet de Gentenaar het echter doen zonder de Gentse Feesten, op een klein, voornamelijk virtueel alternatief na. Toch vreest de stad voor samenscholingen, iets wat verboden is.
In volle coronacrisis in april besloot de Nationale Veiligheidsraad dat er ten minste tot eind augustus geen grote festivals mochten doorgaan in België. Daarmee viel er de facto ook een doek over de Gentse Feesten 2020, voor het eerst in 101 jaar.
Dit jaar dus geen massaconcerten op Sint-Baafs, dansende lijven bij Polé Polé of feestende jongeren op de Vlasmarkt. In plaats daarvan heeft de organisatie wel in een sneltempo een alternatief uitgedacht dat zich voornamelijk online afspeelt. Het programma daarvoor kan je vinden op de website gentsefeesten.stad.gent, waar je ook live allerhande activiteiten en optredens kan bekijken.
Camera’s en politie
Ondanks die digitale initiatieven vreest stad Gent dat heel wat mensen toch gewoon op straat zullen komen om hun jaarlijkse traditie te vieren. “Feesten is absoluut nog niet aan de orde. De politie houdt de belangrijkste hotspots in de gaten, zowel vanop het terrein als via crowdcontrolcamera’s”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) aan de VRT.
In totaal staan er zestien zo’n camera’s in het centrum. Daarnaast heeft de politie ook extra personeel voorzien.
Geen zitplaats = geen drank
Ook voor cafés gelden er strenge richtlijnen. Zij mogen geen drank verkopen aan mensen die geen zitplaats hebben. De grote vraag blijft echter wat de vele caféhangers zullen doen als om 1 uur alle horeca de deuren moet sluiten. “Het is nog veel te vroeg om in groten getale bijeen te komen. Grote samenscholingen op het openbaar domein zullen niet getolereerd worden”, waarschuwt De Clercq.