Left Right
scrollTop top

Gentse Feesten verbieden alle plastic bekers: het kan de uitbaters véél geld kosten


Gentse Feesten verbieden alle plastic bekers: het kan de uitbaters véél geld kosten

Stad Gent zal boetes voorzien voor café-eigenaars die tijdens de Gentse Feesten hun klanten naar buiten laten lopen met een plastic bekertje. Dat is een reactie op de grote stapel vuilnis die Gent elk jaar moet opruimen na de Gentse Feesten. De meeste pleinen schakelden dan ook al over naar herbruikbaar plastic: ook de Vlasmarkt en Sint-Jacobs doen dat dit jaar.

Het zijn geen gemakkelijke berekeningen op de Gentse Feesten: twee pintjes en een cocktail kosten een bepaald bedrag, maar daar komt natuurlijk ook de kost van de beker bij. En die zal je verplicht moeten terugbrengen, toch zeker in de café’s. Stad Gent gaat namelijk GAS-boetes uitdelen aan café’s die hun klanten buiten laten met een plastic beker.

Herbruikbare bekers gebruiken

Concreet hebben de meeste pleinen op de Gentse Feesten al herbruikbare plastic bekers. Dat is niet het probleem. Ook Sint-Jacobs en de Vlasmarkt, de twee pleinen die het langste open zijn tijdens de tiendaagse, schakelen dit jaar over. Maar in café’s mogen eigenaars beslissen of ze glazen of plastic bekertjes gebruiken.

Die plastic bekertjes, die niet herbruikbaar zijn, meenemen naar buiten, wordt nu dus een dure zaak, zeker voor uitbaters. Stad Gent besloot om er de hoogste GAS-boete aan te geven: 350 euro. De kans is dus best groot dat er controles volgen in café’s en op terrassen dit jaar.

Glas mag ook niet

Om het nog wat ingewikkelder te maken: glas op straat mag helemaal niet. Feestvierders die met een plastic, niet-herbruikbaar bekertje gespot worden, zullen dus geen boete krijgen. Maar als ze glas meenemen op straat, is een boete wel mogelijk. Dat kan je tot 250 euro kosten, blijf met dat glas dus maar netjes op je terras zitten. Of een herbruikbare beker gebruiken

Vorig jaar werd op de Gentse Feesten 360 ton afval opgeraapt. Dat zijn uiteraard niet allemaal plastic bekertjes, maar iedereen die de zon al heeft zien opkomen op de Vlasmarkt, weet dat je dat best met gesloten schoenen doet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938