Gentse prof moet Energiepact bestuderen, in het verleden was hij geen fan van kerncentrales

De sluiting van de kerncentrales verdeelt de meerderheid: N-VA ligt dwars terwijl Open Vld, MR en CD&V willen doorduwen en het Energiepact goedkeuren. Premier Charles Michel (MR) bewaart de vrede door opnieuw een studie te bestellen. De Gentse prof Johan Albrecht gaat de zaak berekenen met het Planbureau. In het verleden was die al kritisch over het openhouden van de kerncentrales.

Zit het politieke dossier muurvast? Dan bestel je best een studie.

Die oude wijsheid in de politiek past Charles Michel (MR) feilloos toe. Hij en z’n kernkabinet hebben al een hele reeks berekeningen en studies over de ‘energiemix’ op tafel liggen: wat geven de toekomstige combinaties van zonnepanelen, windparken, kernenergie en gascentrales?

Felle tegenstand van de N-VA

Die berekeningen vormden de basis voor het zogenaamde Energiepact, een deal rond de energietoekomst die de verschillende ministers van Energie sloten. De vier energieministers van dit land zijn het daarbij eigenlijk eens: de kerncentrales moeten allemaal dicht, en dat moet vastgelegd worden in dat Energiepact. Federaal minister Marie-Christine Marghem (MR), Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld), Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) en Brussels minister Céline Fremault (cdH) kwamen dat overeen.

Maar er is heel felle tegenstand van de N-VA. Die willen niet zomaar de kerncentrales dicht doen: minstens de twee jongste centrales zouden moeten openblijven. Onder meer de chemische industrie in Antwerpen vraag expliciet dat niet te doen. De N-VA kreeg het voor de kerstvakantie gedaan dat het dossier even ‘on hold’ gezet werd, ook al had onder meer Bart Tommelein (Open Vld) beloofd “dat het energiepact er nog zou komen in 2017”. Tijdens de kerstvakantie zei De Wever dan dat het dossier best pas bij de regeringsonderhandelingen van 2019 beslist wordt.

N-VA tegenover de blauwen

Maar dat willen de liberalen dan weer absoluut niet: zij dringen aan op een beslissing deze regeerperiode. En met zowel Marghem federaal als Crucke als Waals minister zit de MR in dit dossier volop in de cockpit. Het verklaart waarom premier Charles Michel (MR) afgelopen weekend zo fel reageerde: “Ik dans niet naar de pijpen van de N-VA”, zei hij in La Capitale.

Daarmee staat N-VA lijnrecht tegenover de liberalen. Want ook Gwendolyn Rutten, de Open Vld-voorzitster, herhaalde nog eens afgelopen weekend dat ze het Energiepact er komt, “dit jaar”. “De kernuitstap staat in het Vlaams en federaal regeerakkoord. Ik hou mij aan die afspraken. Ik ga ervan uit dat iedereen dat doet.”

Een studie extra moet nu iedereen de kans geven de temperatuur wat te laten zakken. De N-VA heeft namelijk vooral bedenkingen bij de bevoorradingszekerheid.Dat is ook het standpunt van grote energiespeler Engie Electrabel (eigenaar van de kerncentrales), maar ook de grote chemiebedrijven en andere grote industriële stroomverbruikers. Die laatste hebben goeie banden met N-VA-voorzitter Bart De Wever, ze zitten stevig in de haven van Antwerpen.

Rapport eind januari

Milieu-econoom Johan Albrecht, professor aan de Universiteit Gent biedt nu de oplossing, samen met het federale Planbureau. Zij gaan alles bijeen leggen en tegen eind januari een rapport maken.

Albrecht is een interessante keuze. Hij is een absoluut expert, hij schreef onder meer het boek ‘Energietrilemma’ dat een vooruitblik is op het energiebeleid. En interessant, Albrecht sprak zich in het verleden al kritisch uit over het openhouden van de kerncentrales. In september 2017 nog was hij in De Standaard daarover duidelijk: “Er is geen enkele garantie dat het veel later sluiten van de kerncentrales op lange termijn veel goedkoper uitvalt.”

Afwachten dus of die studie eind deze maand de oplossing blijkt te zijn voor het felle conflict.

Meer
Lees meer...