Hallucinante getuigenis tegen R. Kelly op eerste dagen van proces tegen zanger

Jerhonda Pace, een van de eerste vrouwen die R. Kelly publiekelijk beschuldigde van seksueel misbruik, heeft op de eerste dagen van het proces tegen de zanger opzienbarende onthullingen gedaan over dat misbruik. Zo zou R. Kelly geweten hebben dat ze 16 jaar was toen ze seks hadden en vroeg hij haar om zich te verkleden als Girl Scout. Ook zou hij alles gefilmd hebben. R. Kelly zelf ontkent nog steeds alle beschuldigingen.

In Brooklyn’s Federal District Court in New York is deze week een van de processen tegen R. Kelly begonnen. De 54-jarige R&B-zanger is vooral bekend van de hit I Believe I Can Fly, waarvoor hij drie Grammy Awards won. Gedurende heel zijn carrière is Robert Sylvester Kelly, zoals R. Kelly echt heet, echter regelmatig in opspraak gekomen voor seksueel misbruik met minderjarigen.

22 aanklachten

De huidige aanklachten begonnen in 2019 met de documentaire Surviving R. Kelly waarin heel wat slachtoffers van de zanger getuigden over seksueel misbruik. Dat alles zou uiteindelijk in juli 2019 leiden tot de arrestatie van R. Kelly. Er lopen in totaal 22 aanklachten tegen hem in verschillende staten. Sindsdien zit Kelly in de gevangenis in afwachting van zijn processen.

Een van die processen begon deze week in New York. Daarbij was het woensdag en donderdag aan Jerhonda Pace om te getuigen tegen Kelly. Zij leerde de zanger in 2009 kennen toen ze als 16-jarige lid was van zijn fanclub. Het was toen dat hij haar uitnodigde op zijn landhuis.

“Rob’s regels”

Daar kreeg Pace te horen dat ze “Rob’s regels” moest volgen. Dat hield onder andere in dat ze R. Kelly, die toen 42 jaar was, altijd “Daddy” moest noemen. Ook mocht ze niet zonder zijn toestemming eten of naar het toilet gaan, iets wat hij ooit drie dagen lang verboden zou hebben. Bovendien pakte de zanger haar telefoon af. Kelly zou ook gezegd hebben blij te zijn dat ze nog maagd was omdat hij haar op die manier kon “trainen” om hem seksueel te plezieren. Hij zou haar ook regelmatig gevraagd hebben om vlechtjes in haar haar te doen en zich te verkleden als Girl Scout. Meermaals zou Kelly hun seksuele activiteiten gefilmd hebben.

Haar laatste ontmoeting met de zanger zou dateren uit januari 2010. Pace las daarover in de rechtbank een fragment voor uit haar dagboek. Daarin beschrijft ze hoe Kelly haar wurgde tot ze flauwviel en seks met haar had in zijn huis in Chicago. “Rob sloeg me drie keer en zei dat als ik nog een keer tegen hem loog, het de volgende keer niet met een open hand zou zijn”, las Pace voor.

Kruisverhoor van verdediging

Deveraux Cannick, een advocaat van Kelly, probeerde tijdens een kruisverhoor de geloofwaardigheid van Jerhonda Pace in twijfel te trekken. Zo haalde de advocaat aan dat ze eerst tegen Kelly had gezegd dat ze 19 jaar was. Pace antwoordde door te herhalen dat ze hem wel haar identiteitskaart had laten zien om te tonen dat ze eigenlijk maar 16 jaar was, iets wat Kelly niet afschrikte. Cannick beschuldigde Pace ook van het stalken van de zanger door aan de juryleden meerdere berichten te tonen waarop ze hem vroeg haar te bellen.

Meer
Lees meer...