Left Right
scrollTop top

Ghana profiteert van olie en cacao


Ghana profiteert van olie en cacao

Wereldwijd zal dit jaar de sterkste economische groei wellicht worden opgetekend in het  Afrikaanse land Ghana. Het land zal immers kunnen rekenen op een groei tussen 8,3 procent en 8,9 procent. Dat blijkt uit ramingen van de World Bank, de African Development Bank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Brookings Institution.

Ghana is in de jaren tachtig geconfronteerd geweest met een grote crisis en na militaire staatsgrepen was er onder andere een zware hongersnood in het land. Maar het voorbije decennium konden er vreedzame verkiezingen gehouden worden, wat ook gunstig was voor de economische vooruitzichten van het land.

Die economische vooruitzichten kwamen er vooral door de ontdekking van grote offshore olievelden. De heropleving van de petroleumsector kent het land een sterke economische groei en Ghana kan ook profiteren van de succesvolle cacaoproductie.

Positieve ontwikkelingen

Ghana zou dit jaar zelfs een snellere groei kennen dan India, die nochtans een sterke technologiesector hebben. Ook de positieve ontwikkelingen in de landbouwproductie en de export van koffie hebben ervoor gezorgd dat Ghana één van de snelst groeiende Afrikaanse economieën is geworden.

Maar er wordt ook gewaarschuwd voor te veel afhankelijk is van een bepaald aantal producten en petroleumproductie kan snel leiden tot corruptie en fraude. De Ghanese president Nana Akufo-Addo, heeft aangekondigd die adviezen te zullen volgen. Hij heeft daarbij aangegeven de inkomsten uit de oliesector te zullen investeren in onderwijs, landbouw en industrie, zodat het land zijn economie zou kunnen diversifiëren. Voorlopig worden die plannen nog wel afgeremd door een besparingspolitiek.

Jeugdwerkloosheid

Ghana is op dit ogenblik budgettair relatief gezond is. Toch wordt aangevoerd dat het land nog altijd moet bewijzen in staat te zijn om de inkomsten uit zijn petroleumsector om te zetten in een kwalitatieve tewerkstellingen en een duurzame groei.

Vooral tewerkstelling blijft een probleem. In de Sub-Sahara wordt een gemiddelde werkloosheid van 7,4 procent opgetekend. In Ghana was er vorig jaar sprake van een werkloosheidsniveau van 5,8 procent, maar zeven jaar geleden bedroeg dat cijfer slechts 4 procent. Onder de Ghanese jongeren is de werkloosheid zelfs opgelopen tot 11,5 procent.

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810