Google doet cryptocurrencies opnieuw crashen (al lijkt het herstel ook weer ingezet)

Google doet cryptocurrencies opnieuw crashen (al lijkt het herstel ook weer ingezet)

Net nu de markt van de digitale munten zich eindelijk in rustiger vaarwater leek te bevinden, crashten gisteren zowat alle cryptocurrencies. Bitcoin, de grootste digitale munt, moest op amper 24 uur 15 procent aan waarde inboeten. De grote verantwoordelijke voor de crash lijkt vooral Google te zijn, dat zal advertenties voor cryptocurrencies gaan bannen op hun advertentieservice AdWords. Maar geen nood, want het herstel is alweer ingezet.

Voor wie cryptocurrencies bezit, was het niet leuk opstaan deze morgen. Op amper een dag tijd zijn zowat alle cryptocurrencies met dubbele procentcijfers gedaald. De crash was gisterenmorgen al ingezet en kende rond 8 uur (Belgische tijd) z’n einde. Bitcoin klokte af op een ‘schamele’ 7.800 euro. Het was al van de crash van begin februari geleden dat de digitale munt nog zo laag stond.

AdWords

Zoals zo vaak liggen er meerdere redenen aan de oorzaak van de abrupte crash, maar er wordt toch vooral met de vinger gewezen naar Google. De techgigant besliste namelijk recent om advertenties voor cryptocurrencies te bannen van hun advertentieservice AdWords. Op die dienst betalen adverteerders om hun reclameboodschappen op Google-platformen te zien verschijnen, zoals in de zoekfunctie van Google.

AdWords zorgt er ook voor dat reclameboodschappen daar verschijnen waar ze het meeste impact hebben op basis van de content. Daarom is het een heel belangrijke tool voor adverteerders. Dat Google nu reclame voor cryptocurrencies bant van de dienst, is dan ook een grote aderlating. Google is ook niet de eerste die dergelijke maatregelen neemt. Ook Facebook bande eerder al advertenties voor cryptocurrencies en initial coin offerings (ICO’s) van hun platform.

350 miljoen euro aan bitcoin verkocht

Anderen wijten de enorme daling dan weer aan de hackingspoging op cryptohandelsplatform Binance en de recente berichten van verschillende landen om harder te gaan optreden tegen digitale munten en belastingen te gaan heffen op winsten.

iStock

Gisteren werd dan weer duidelijk dat één persoon aan de grondslag zou gelegen kunnen hebben van de daling na Nieuwjaar en de crash van begin februari. Het Japanse Mt Gox was ooit de grootste cryptocurrencybeurs ter wereld, maar het was in 2014 het slachtoffer van een enorme hack waarbij 450 miljoen dollar aan bitcoin werd buitgemaakt. De mensen eisen uiteraard hun geld terug, en de curator vond er niets beter op dan daarom een deel van de voorraad van het bedrijf te verkopen. Daardoor kwam zomaar 350 miljoen euro aan bitcoin weer de markt op, wat de koers van de munt uiteraard geen deugd deed.

En daar komt het herstel al

Hoewel de crash abrupt en heel sterk was, bleef de daling al bij al beperkt. Bitcoin verloor zo zo’n 1.400 dollar in waarde (1.130 euro), maar bleef wel ver boven de 7.000 dollar (5.660 euro), zo’n 15 procent verlies dus. En het duurde ook niet lang voor de markt zich weer (een stuk) herstelde. Drie uur later ging de munt alweer boven de 8.200 dollar (6.630 euro).

Net zoals de crash van eind januari en begin februari lijkt de markt zich ook nu weer redelijk snel te gaan stabiliseren. Bitcoin en de andere cryptocurrencies blijven zich volatiel tonen, maar barsten lijkt de bubbel niet te doen. Zo snel de crashes komen, zo snel zijn ze ook weer hersteld.

iStock

Gesponsorde artikelen