Race rond AI schakelt versnelling hoger: Google lanceert Bard, zijn antwoord op ChatGPT

Google-topman Sundar Pichai kondigt de lancering van de zelflerende chatbot Bard aan. Dat is net als ChatGPT, de hype van de voorbije weken, gebaseerd op taaltechnologie en artificiële intelligentie (AI). De nieuwe tool zal op het web op zoek gaan naar een antwoord op de vraag die de gebruiker formuleert.

Waarom is dit belangrijk?

Dat Google net nu met de plannen uitpakt, lijkt niet los te staan van de recente initiatieven van concurrent Microsoft, die een alliantie sloot met OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

De essentie:

  • Centraal in de plannen staat LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), de conversatietechnologie waarmee Google chatbots wil bouwen.
  • Bard wordt de eerste experimentele conversatie-AI-dienst, aangedreven door LaMDA.
  • “Bard wil de brede kennis van de wereld combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze grote taalmodellen. Het maakt gebruik van informatie van het web om frisse, hoogwaardige antwoorden te geven”, zegt Google-CEO Sundar Pichai in een blogpost.

De details:

  • Bard wordt eerst opengesteld voor een groep externe testers en wordt daarna in de komende weken op grotere schaal beschikbaar gemaakt voor het publiek. Die werkwijze doet erg denken aan de recente lancering van ChatGPT.
  • Google gaat LaMDA wel nog niet volwaardig inzetten. In een eerste fase zal Bard met een lichtere versie van het taalmodel werken, wat minder computervermogen vergt.

Microsoft versus Google

De timing: De aankondiging van Pichai komt er op een moment dat het gonst van de geruchten over een snelle integratie van ChatGPT in Bing, de zoekmachine van Microsoft. Dat zou de machtsverhoudingen tussen bijna-monopolist Google Search en zijn veel kleinere challenger Bing dramatisch kunnen wijzigen.

Morgen is er alvast een “verrassingsevent” gepland bij Microsoft. Al lijkt de verrassing niet meer zo groot, nadat de topman van OpenAI zopas verklapte het event voor te bereiden met Microsoft-CEO Satya Nadella.

Meer
Lees meer...