Google ontslaat 28 medewerkers die protesteerden tegen samenwerking met Israëlische overheid

Techgigant Google heeft 28 medewerkers ontslagen die een sit-in hielden als protest tegen Project Nimbus, een samenwerking van Google met de Israëlische overheid. Het project ligt al langer onder vuur, maar door de escalatie van het conflict in Gaza zijn medewerkers niet te spreken over de samenwerking met de Israëlische overheid. De medewerkers blokkeerden als protest de gebouwen van Google en moesten uiteindelijk door de politie verwijderd worden.

Google heeft 28 medewerkers op twee locaties ontslagen. Dat kwam The Verge te weten via een interne memo. De ontslagen zijn het gevolg van een sit-in die enkele medewerkers organiseerden als protest tegen Project Nimbus. In de memo worden andere medewerkers gewaarschuwd dat hen een gelijkaardig lot te wachten zal staan als ze eveneens protestacties willen ondernemen.

Project Nimbus

Project Nimbus is een ‘cloud computing’-project van de Israëlische regering en zijn leger. Het Israëlische ministerie van Financiën maakte in april 2021 bekend dat het project als doel heeft om “de regering, het leger en anderen te voorzien van een allesomvattende cloudoplossing”. Concreet gaat het om een aantal lokale cloudsites die ervoor zullen zorgen dat informatie binnen de grenzen van Israël blijft en dat onder strikte veiligheidsrichtlijnen.

Dit zou gebeuren in vier fases. In de eerste fase wordt de cloudinfrastructuur gekocht en gebouwd. De tweede fase gaat over het opstellen van een overheidsbeleid voor het verplaatsen van activiteiten naar de cloud. Vervolgens worden de activiteiten naar de cloud verplaatst en de laatste fase gaat over het implementeren en optimaliseren van cloudactiviteiten.

Voor dit project werkt de Israëlische overheid dus samen met Google via het Google Cloud Platform en met Amazon via Amazon Web Services. Zij zullen ondersteuning bieden op het vlak van cloud computing-diensten en artificiële intelligentie.

Kritiek vanuit Google

Doordat Israël zich nu al maandenlang schuldig maakt aan het schenden van de mensenrechten in Gaza, komt er steeds meer kritiek vanuit medewerkers van Google. Project Nimbus kan er namelijk toe bijdragen dat Israël meer controle krijgt over de Palestijnen en het mogelijk maakt om gegevens van de inwoners te verzamelen. Hierdoor zal het voor Israël makkelijker worden om illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied uit te breiden.

In maart sprak Arien Koren, die bij Google werkte als marketingmanager, zich uit tegen het project. Daarop kreeg zij van het bedrijf een ultimatum om binnen de 17 dagen te verhuizen naar São Paulo, anders zou ze haar baan verliezen. Koren besloot om dit niet te doen en schreef een brief aan haar collega’s waarin ze haar ontslag toelichtte. “Google legt systematisch Palestijnse, joodse, Arabische en islamitische stemmen het zwijgen op. Het gaat hier om stemmen die zich zorgen maken over de medeplichtigheid van Google aan schendingen van de Palestijnse mensenrechten – tot het punt waarop formeel wraak wordt genomen op werknemers en een omgeving van angst wordt gecreëerd”, schreef ze daarin. Koren diende ook klacht in tegen haar ontslag bij de National Labor Relations Board (NLRB). Maar de zaak werd verworpen wegens gebrek aan bewijs.

Vorige maand werd een software-ingenieur van Google Cloud ontslagen nadat een video waarin ze tijdens een bedrijfsevenement riep “Ik weiger technologie te bouwen die genocide mogelijk maakt” viraal ging. En nu zijn er dus weer ontslagen gevallen door protestacties tegen Project Nimbus.

28 ontslagen

Nu heeft Google nog eens 28 medewerkers ontslagen. Het gaat om medewerkers van twee verschillende locaties die dinsdag betrokken waren bij sit-in protesten. Het ging om werknemers in het hoofdkantoor van Google in Sunnyvale, Californië en New York die gelijktijdig acties ondernamen. In California werd het daarbij het kantoor van Google Cloud-CEO Thomas Kurian bezet. De protesterende werknemers livestreamden hun actie op Twitch, waarop ook te zien was hoe ze gearresteerd werden. Uiteindelijk zijn meteen negen werknemers geschorst en opgepakt.

The Verge kon nu een interne mail inzien waarin te lezen valt dat 28 werknemers ontslagen zijn als gevolg van de protestacties. In de mail schreef Chris Rackow, Googles hoofd van veiligheid, dat “dit soort gedrag geen plaats heeft op onze werkvloer en niet getolereerd wordt”. Daarnaast waarschuwt de mail ook dat het even hard zal ingrijpen als er nog acties volgen. “De overgrote meerderheid van onze medewerkers doet nu het juiste ding. Als je een van de weinigen bent die in de verleiding komt om te denken dat we dit soort gedrag, dat in strijd is met ons beleid over het hoofd zullen zien, denk dan nog eens goed na. Het bedrijf neemt dit uiterst serieus en we zullen ons al lang bestaande beleid blijven toepassen om actie te ondernemen tegen storend gedrag – tot en met ontslag.”

Bekijk hier enkele beelden van de protesten van dinsdag:

Meer
Lees meer...