Google ontwikkelt technologie om van alle earbuds met ANC een hartslagmeter te maken

Het onderzoeksteam van Google heeft een heel interessante ontdekking gedaan. Zij ontwikkelden namelijk een technologie waarbij eender welke soort earbuds met Active Noise Cancellation (ANC) een hartmonitor kan worden. Daarvoor is enkel een software-update nodig en geen nieuwe, extra hardware.

In het nieuws: Google publiceerde een onderzoekspaper waarin het zijn nieuwe technologie uitlegt. Die zou van bestaande ANC-earbuds hartslagmeters kunnen maken met een simpele software-update.

De details:

  • De nieuwe technologie van Google heet APG, wat staat voor Audioplethysmography. Het is een soort akoestisch detectiesysteem dat ervoor zorgt dat earbuds met Active Noise Cancellation (ANC) kunnen dienstdoen als hartmonitor. Daarbij is er geen extra hardware nodig. De techniek maakt namelijk gebruik van de ruisonderdrukking in de oortjes om hartslagen en variatie in hartslagen te monitoren.
  • “We hebben waargenomen dat, omdat het volume van de gehoorgangen lichtjes verandert als gevolg van vervormingen van de bloedvaten, de hartslagen deze ultrasone echo’s zullen moduleren”, valt te lezen in de paper.
  • Google testte zijn technologie acht maanden lang bij 153 mensen. Daaruit bleek APG ook te werken als er muziek wordt afgespeeld, bij alle huidskleuren en ook bij lichaamsinspanningen. In al deze gevallen bleek de technologie een grote nauwkeurigheid te hebben. Het nadelige effect op de batterijduur van de earbuds zou beperkt zijn.
  • Google gaat zijn APG-technolgie nu verder onderzoeken in extremere gevallen om de prestaties ervan nog te verbeteren. Het bedrijf voorspelt dat de technologie in de toekomst ook voor andere zaken gebruikt zal kunnen worden.
Meer
Lees meer...