Google Translate gaat gesprekken in real time kunnen vertalen

Google
Pixabay

Google heeft een nieuwe functie voorgesteld waarmee het in de toekomst mogelijk zal zijn om met Google Translate conversaties in real time te vertalen en uit te typen. Deze feature is nog niet beschikbaar voor het brede publiek, maar zou wel al in een vergevorderde ontwikkelingsfase zitten.

Op zijn kantoren in San Francisco in de Verenigde Staten heeft Google afgelopen dinsdag aan de pers verschillende demo’s gegeven over hun nieuwste ontwikkelingen op het vlak van Artificiële Intelligentie (AI).

Vertaald uitgetypt

De meest opvallende daarbij was ongetwijfeld een toekomstige functie die het bedrijf wil toevoegen aan Google Translate. Deze functie zal gebruikers met aan Android-smartphone de mogelijkheid geven om geluid in één bepaalde taal op te nemen en het in real time uitgetypt te zien in een andere taal.

The Verge, dat aanwezig was bij de demonstratie, meldt dat de nieuwe functie in het begin mobiel of vast internet zal nodig hebben. Dat is momenteel bij Google Translate niet het geval. Maar deze vertaling in real time van audio is veel complexer, zegt het bedrijf. Daarom gebeurt het omzetten naar een andere taal niet op je smartphone, maar op de servers van Google.

Spaans, Duits en Frans

De nieuwe feature zal in het begin enkel werken met live gesproken tekst die opgenomen wordt via de microfoon van je smartphone. Het zal dus niet mogelijk zijn om geluidsfragmenten te uploaden en zo te laten vertalen. Later wil Google die mogelijkheid wel toevoegen.

Volgens CNet test Google de feature op dit moment in verschillende talen waaronder Spaans, Duits en Frans. Het algoritme leert op die manier steeds beter zinnen en leestekens herkennen, wat ervoor moet zorgen dat de vertalingen beter en beter worden.

“Binnen enkele maanden”

Google schat dat de nieuwe functie binnen enkele maanden voor alle Android-gebruikers beschikbaar zal zijn in Google Translate, al is er geen exacte releasedatum bekend gemaakt. Vermoedelijk zal het nog iets langer duren voor de app ook Nederlands verstaat en/of naar het Nederlands kan vertalen.

Gesponsorde artikelen