GPS-tracker voor dieren steeds populairder in Nederland: binnenkort ook bij ons?

GPS-tracker voor dieren steeds populairder in Nederland: binnenkort ook bij ons?

Hond of kat van huis weggelopen? Zou het niet handig zijn als je ze dan gewoon kon opsporen via GPS, net zoals je met je smartphone kan doen? Dat denken steeds meer eigenaars ook: de verkoop van GPS-trackers is het laatste jaar verdubbeld in Nederland. 

Een kat of hond die niet meer thuiskomt: de meeste eigenaars kijken met een bang hartje naar de dag dat het gebeurt. De meeste weggelopen honden vinden dan wel hun weg terug naar huis, ongeveer de helft van de katten doet dat niet. Een chip, die bij katten verplicht is, kan helpen, maar nog handiger is natuurlijk een GPS-tracker.

Halsband

Volgens Nederlandse dierenverenigingen keren gechipte dieren het snelst terug naar huis: bij hen gaat het om 94% van de gechipte en geregistreerde honden. Maar een GPS-tracker lijkt hen ook een goede aanvulling. Die kan in de halsband van het dier aangebracht worden, niets onderhuids met andere woorden. In veel smartphones zit een gelijkaardige functie geïntegreerd, zo ver gezocht is zo’n tracker dus niet.

Er zitten steeds minder dieren in het asiel!

Bij webwinkels bol.com en Pet’s Place zien ze een enorme vraag naar de trackers. Volgens NOS verkoopt die laatste er zo’n tien per dag. Bij bol is de vraag naar de trackers het laatste jaar met vijftig procent gestegen. Maar er zijn ook nadelen aan zo’n ding verbonden.

Fragiel en gevaarlijk?

Om te beginnen zijn de trackers die momenteel in omloop zijn, behoorlijk fragiel. Zeker een kat, waarbij het al niet aangeraden is om een halsbandje aan te doen, kruipt ook overal tussen en kan de tracker dus makkelijk kwijtraken of breken. Daarnaast is de batterijduur ook behoorlijk beperkt, het kan dus een vals gevoel van veiligheid geven.

Hier zijn 13 dingen die je moet weten voor je een kat adopteert.

Een trackertje is ook nog vrij zwaar, zeker als ze dus aan die halsband bevestigd worden. Katten wringen zich door hagen en langs kleine wegeltjes. Met een vrij grote tracker aan een halsband bestaat het gevaar dat ze zichzelf ophangen. Het is dus geen volledig positief verhaal.

Hier kan je zien hoe zo’n trackertje werkt.

iStock

Gesponsorde artikelen