Left Right
scrollTop top

Gratis treinticket Europa bemachtigen? Daar moet je bijna een universitair diploma voor hebben


Gratis treinticket Europa bemachtigen? Daar moet je bijna een universitair diploma voor hebben

Ben je 18 en wil je gratis met de trein door Europa trekken? De Europese Unie deelt gratis Interrail Passen uit. Maar aangezien er geen budget is om letterlijk iedereen op pad te sturen, zijn er wat randvoorwaarden. Wat blijkt? Als je gratis Europa wil gaan verkennen, schaaf je best je Europa-kennis wat bij. 

15.000 18-jarigen uit alle EU-landen krijgen dit jaar een gratis Interrail Pass, een treinticket waarmee je een maand lang gratis op het Europese sporennetwerk kan treinen. Superleuk voor wie de EU nog wat wil verkennen voor ze het volwassen leven instappen, maar nu blijkt de selectie van die 15.000 mensen toch wat elitair te zijn.

333 Belgische Rail Passen

Want hoewel het initiële plan was om echt álle 18-jarigen in de EU een Interrail-Pass te schenken, is het budget daarvoor nog niet rond. Het plan komt er wel, maar pas vanaf 2021. Dit jaar loopt er wel al een proefproject. 15.000 tickets, in totaal zijn er 333 pasjes voor Belgische jongeren voorzien.

Om toch een selectie-criterium te installeren, moeten kandidaten voor zo’n Interrail Pass het volgende doen: je gegevens invullen, je droomreis beschrijven en een quiz van vijf vragen over het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018 oplossen. En daar wringt het schoentje.

Moeilijke vragen

Want hier zijn een paar voorbeelden uit de quizvragen: “Wanneer vinden de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement plaats” met drie opties: 3-6 mei, 13-16 mei of 23-16 mei 2019. Een ander pareltje is “Hoeveel jongeren hebben tussen 1987 en 2017 een Erasmusbeurs gehad?” Of wat dacht je van deze: “Wat is het meest bezochte museum van Europa?”

Eerlijk? Wij zijn niet honderd procent zeker of de meeste 18-jarigen zelfs weten dat je op Erasmus kan, wat het Prado is. De kansen zijn dus niet voor iedereen gelijk. Of misschien wel? Want je kan de antwoorden natuurlijk gewoon Googelen.

Zou jij ’t antwoord weten?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658