Greenpeace boos op tweede Belgisch bedrijf dat met Rusland “Noordpool gaat vernielen”

Na Jan De Nul gaat met DEME nog een tweede Belgisch baggerbedrijf in zee met Rusland. Ze zullen in opdracht van Moskou werken gaan uitvoeren in het Russische deel van de Noordelijke IJszee. Greenpeace België is niet te spreken over de deal en roept DEME op het project stop te zetten.

“België neemt de bescherming van de Noordpool niet serieus”, zo stelde Greenpeace nog in mei vorig jaar. Toen had de openbare exportkredietverzekeraar NV Delcredere een garantie verstrekt om de baggerwerken van Jan De Nul aan de Noordpool te ondersteunen. België steunde zo de aanleg van de haven van Sabetta, een cruciaal project binnen de Russische plannen om in het poolgebied aan olie- en gaswinning te gaan doen, aldus Greenpeace. Als olieboring rond de Noordpool fout zou lopen, kan dat enorme gevolgen voor het milieu hebben.

Een jaar later zet een ander Belgisch bedrijf weer kwaad bloed bij de milieuorganisatie. DEME gaat namelijk aan hetzelfde project meewerken. “Deze regio moet absoluut beschermd worden en deze krankzinnige race naar fossiele brandstoffen moet ophouden”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace België in een persmededeling. “DEME heeft een unieke kans om het goede voorbeeld te geven en te bewijzen dat zijn duurzaamheidscharter geen schone schijn is.” Greenpeace wil dus dat DEME het contract met de Russen verbreekt en zo een signaal stuurt naar iedereen die in deze industrie actief is.

Door het smelten van het poolijs krijgen we stilaan toegang tot olie die enkele jaren geleden nog helemaal onbereikbaar was. De landen rond het poolgebied claimen aanspraak te maken op dat nieuwe zwarte goud. Naast Rusland hebben ook Canada, de Verenigde Staten, Denemarken en Noorwegen hun oog op de olie en het gas van de Noordpool laten vallen. Rusland bouwt de haven in Sabetta dan ook om snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan.

Meer
Lees meer...