In het kort
- De financieringsdoelstelling van 300 miljard dollar per jaar in 2035 wordt onvoldoende geacht.
- Koolstofmarktmechanismen worden gezien als een onaanvaardbaar achterpoortje waardoor vervuilers hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen.
- Een gebrek aan ambitieuze doelen voor emissiereductie en een focus op meer financiering voor COP30 zijn belangrijke punten van zorg.
Hoewel de COP29 na verschillende verlengingen werd afgesloten met een definitief akkoord, is Greenpeace teleurgesteld over de resultaten. De overeengekomen financieringsdoelstelling voor klimaatactie, vastgesteld op 300 miljard dollar per jaar in 2035, wordt door de organisatie onvoldoende geacht.
Er is ook bezorgdheid over de opname van koolstofmarktmechanismen, die worden gezien als een onaanvaardbare maas in de wet waardoor vervuilers hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen. Ondanks de toezegging vorig jaar in Dubai om fossiele brandstoffen uit te faseren, bekritiseert Greenpeace het gebrek aan ambitieuze doelen voor emissiereductie. De focus van de overeenkomst op het opstellen van een routekaart voor het verhogen van de financiering tegen COP30 wordt gezien als een sprankje hoop, waarbij de noodzaak wordt benadrukt om vervuilers verantwoordelijk te stellen.
Kwesties en kritiek
De validatie van het koolstofmarktmechanisme (artikel 6) wakkert de ontevredenheid van Greenpeace verder aan. Ze stellen dat het industrieën die fossiele brandstoffen gebruiken in staat stelt om emissies te compenseren in plaats van ze te verminderen en consequenties te verbinden aan hun impact op het milieu.
Hoewel België positieve intenties toonde met beloften van financiële hulp voor klimaataanpassing in ontwikkelingslanden, werd zijn algemene prestatie op COP29 bekritiseerd. Het gebrek aan proactieve steun voor ambitieuze Europese klimaatfinancieringsdoelstellingen van zowel het Vlaamse als het Waalse Gewest wordt als onverantwoordelijk beschouwd.
Oproep tot actie
Vooral de aankondiging van de Waalse regering om haar biodiversiteitsbudget tijdens de top aanzienlijk te verminderen wordt veroordeeld. Greenpeace dringt er bij de Belgische federale en regionale regeringen op aan om hun verbintenissen na te komen, de belastingvoordelen voor vervuilende industrieën in te trekken en concrete klimaatmaatregelen te nemen om een duurzame toekomst voor alle Belgen veilig te stellen.