‘Grey’s Anatomy’ krijgt eerste homo-chirurg, maar hoe lang mag die blijven?

‘Grey’s Anatomy’ krijgt eerste homo-chirurg, maar hoe lang mag die blijven?

Het team van Gray-Sloan Memorial Hospital in ‘Grey’s Anatomy’ krijgt versterking. In het volgende seizoen dat verschijnt, komt er een chirurg bij. Opvallend: deze chirurg zal openlijk homo zijn. Dat lijkt niet uitzonderlijk voor ‘Grey’s Anatomy’, toch zal het de eerste keer zijn dat een chirurg openlijk homo is.

Grey’s Anatomy is al vijftien jaar op het scherm te zien en begon als een behoorlijk baanbrekende serie. Shonda Rhimes mag dan bezig zijn met de laatste seizoenen als showrunner van dé doktersserie van onze tijd, ze is nog steeds van plannen om taboes op te blazen. Volgend seizoen krijgt het team van Grey-Sloan Memorial daarom versterking van een nieuwe chirurg. En die zal gewoon openlijk homo zijn.

Weinig homomannen op tv

Dat lijkt een kleine keuze, zeker aangezien het niet het eerste holebi-karakter in Grey’s Anatomy is, maar toch is het significant. Homomannen botsen nog steeds meer op verzet dan lesbische vrouwen. Grey’s Anatomy had dan wel de biseksuele Callie Torres en lesbische Arizona Robbins. Zij verlieten Grey’s Anatomy echter aan het einde van dit seizoen (Lees er hier alles over).

Nu komt er dus ook een mannelijke arts die op mannen valt, in een belangrijke rol. De chirurg, dokter Nico Kim, is een personage met Aziatische roots en zal gespeeld worden door Alex Landi. Hoe veel episodes Landi zal meespelen, is nog niet duidelijk en welke specialisatie hij zal hebben, ook nog niet.

Die eerste vraag is ook moeilijk te beantwoorden: na het vertrek van Sara Ramirez (Callie Torres) en Jessica Capshaw (Arizona Robbins) werd ook duidelijk dat Grey’s Anatomy wellicht op zijn laatste benen loopt. Ook showrunner Shonda Rhimes bevestigde dat de serie wellicht geen tien jaar meer in zich had. Uiteindelijk vertelde ook Ellen Pompeo dat het einde van de reeks in zicht komt.

Einde van Grey’s Anatomy

Volgens Pompeo is haar rol de laatste jaren veel veranderd, maar ook de vriendschap met Shonda Rhimes heeft haar invloed. “Wij zullen samen beslissen wanneer de serie tot z’n eind komt”, klonk het daar. Intussen werd de reeks steeds met één seizoen verlengd, in plaats van de traditionele drie seizoenen. Pompeo’s twijfels over het verderzetten van de reeks, lijkt daar een cruciale factor bij te zijn.

Grey’s Anatomy gaat al vijftien jaar mee, de reeks is bekend om zijn ‘blinde audities’ bij het starten van de serie. Rhimes castte de hoofdpersonages zonder te weten of ze blank of zwart waren. Zo zag ze het personage van Miranda Bailey oorspronkelijk als een lange, blanke blondine. De rol ging, na een overtuigende proef, naar Chandra Wilson, die noch lang, noch blank en al helemaal niet blond is.

Stopt Grey’s Anatomy ermee?

Verder in de reeks zette Grey’s Anatomy die trend verder en de ziekenhuisserie werd een voorbeeld van inclusiviteit. Zo ontsloeg Shonda Rhimes ook Isaiah Washington (Preston Burke, de verloofde van Christina Yang) omdat hij T.R. Knight (George O’Malley) op de set had uitgescholden voor ‘faggot’. Knight, die homo is, bleef nog enkele jaren bij Grey’s, Washington mocht zijn boeltje pakken.

Homo’s op tv

Ze doen bij Grey’s Anatomy dus wel hun best om ervoor te zorgen dat de set een veilige omgeving blijft voor holebi’s. En ook op het scherm worden holebi’s in Grey’s Anatomy goed vertegenwoordigd. Maar een homoman, dat hadden ze nog niet gehad bij Grey’s en da’s een beetje vreemd als je weet dat zo’n tien procent van de mannen zichzelf als homoseksueel zou omschrijven. Tijd voor een chirurg die homo is, dus.

Daar komt nog eens bij dat homopersonages op tv niet vaak zomaar voorkomen. Al te vaak zijn ze een soort plotgerelateerd personage, dat er enkel is om uit de kast te komen of een moreel dilemma te stellen. Zo kwam er onlangs veel protest bij de casting van een homo-personage in Love Cruise, een film van Disney. Daarin speelt Jack Whitehall een personage die wel homo is, maar wiens ‘trekjes’ vooral een komisch effect moeten veroorzaken.

RIP McDreamy! Lees hier waarom Patrick Dempsey uit Grey’s werd geschreven!

Vandaar dat het belangrijk is dat er ook gewone representatie blijft komen in grote series als Grey’s Anatomy. Niet als problematische situatie, maar gewoon een chirurg die toevallig homo is. Welkom, dokter Kim!

Gesponsorde artikelen