Griepspuit helpt niet per se tegen huidige griepgolf

Griepspuit helpt niet per se tegen huidige griepgolf

Uitgerekend de griepvariant die nu duizenden mensen treft, zit niet in het drievoudig vaccin van de griepprik voor deze winter. Dat vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen, maar de variant die nu rondwaart in het land is uitgerekend een vierde variant. Als je een viervoudig vaccin hebt gekregen, ben je wel beschermd.

Viroloog Marc Van Ranst had het eind september al laten vallen: “Het is een beetje gokken. Dit jaar vrees ik dat het verkeerde erin zit, maar dat is afwachten tot de griep echt uitbreekt.”

De huidige griepepidemie is al vijf weken gaande, maar de piek moet nog komen. “We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt voor het vaccin”, geven virologen nu toe. De griepprik zou wel opgewassen tegen een tweede griepgolf die later in de winter komt. Deze zwaardere variant is één van de drie virussen die wel in de cocktail is opgenomen.

Viervoudig

Er bestaan twee soorten vaccins: een drievoudig en een viervoudig vaccin. In een viervoudig vaccin zitten twee influenza a-stammen en twee b-stammen. In een drievoudig vaccin zitten twee a-stammen en één b-stam.

Het is dus een beetje gokken, plus, het griepvirus kan in het halfjaar tussen inenting en wanneer de griep piekt veranderen, zoals nu het geval is. De huidige epidemie zou nog zeker zeven tot negen weken voortduren. Van Ranst verwacht rond de krokusvakantie de echte piek.

Beter op komst

Tot nu toe zijn er volgens de Hoge Gezondheidsraad onvoldoende bewijzen dat de tetravalente vaccins bijkomende voordelen opleveren ten opzichte van trivalente vaccins. De tetravalente vaccins zouden wel een voordeel kunnen opleveren voor kinderen en zwangere vrouwen.

En wanneer een arts op het voorschrift “Influenzavaccin” vermeldt in plaats van een specialiteitsnaam, mag de apotheker zowel een van de tetravalente vaccins als het trivalente vaccin afleveren. In de praktijk zullen de meeste apothekers alleen nog trivalente vaccins afleveren aan 65-plussers, omdat die een betere weerstand hebben opgebouwd tegen verschillende soorten influenza dan jongere mensen.

Maar, zegt Van Ranst, ten minste in België is dat sowieso een probleem dat gaat verdwijnen, want trivalente vaccins zijn iets dat op z’n laatste benen loopt. Hij verwacht dat er in ons land alleen nog tetravalente vaccins zullen gezet worden vanaf volgend jaar. Momenteel zou 20% van de gezette vaccins nog trivalent zijn.

Niet totaal nutteloos

Het is overigens niet zo dat de griepprik totaal nutteloos zou zijn, want zelfs als er geen 100% match is, werkt het vaccin gedeeltelijk. Dat komt door de kruisbescherming die het vaccin biedt.

Bovendien lijkt de griepprik wel opgewassen tegen een tweede griepgolf die eraan komt. Deze zwaardere variant – AH3 – is één van de drie virussen die in de cocktail is opgenomen.

Gesponsorde artikelen