Groen en Ecolo kiezen voor oppositie: “Geen rechtse regering steunen”

Groen en Ecolo, de ecologische partijen, kiezen ervoor om grotendeels in de oppositie te gaan. Ecolo doet dit ook in Brussel, terwijl Groen wel initiatief neemt in Brussel maar de Vlaamse en federale regeringsvorming laat liggen.

De Groen-covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji hebben na hun ontmoeting met koning Filip aangekondigd dat de partij voor de oppositie kiest. Na een tegenvallende verkiezingsuitslag, met slechts 4,7 procent van de stemmen voor de Kamer, lijkt dit de enige optie. In Vlaanderen haalde Groen de kiesdrempel met een kleine 7,3 procent, wat neerkomt op 9 zetels in het Vlaams parlement en 6 voor de Kamer.

Groen wil geen deel uitmaken van de rechtse regeringen die waarschijnlijk gevormd zullen worden. “We gaan geen rechtse regering steunen”, zeiden de covoorzitters. Ze bereiden zich voor om zowel op Vlaams als federaal niveau in de oppositie te gaan. Vooruit, de socialistische partij, overweegt wel deel te nemen aan een van beide regeringen. Vaneeckhout bekritiseerde Vooruit scherp: “Door wijn aan te lengen met water, krijg je gewoon slechte wijn.”

Brussel

In Brussel werd Groen de grootste partij met 22,8 procent van de stemmen. Lijsttrekker Elke Van den Brandt neemt het initiatief om binnen de Nederlandse taalgroep een meerderheid te vormen, al wordt dat geen gemakkelijke taak. “We voeren voorbereidende formatiegesprekken”, zegt Naji.

Ecolo kiest er in Brussel voor om in de oppositie te gaan. Zakia Khattabi, ontslagnemend minister van Klimaat, zei: “Ecolo heeft zijn laagste score behaald. Ik zie niet in welk scenario we het signaal van de kiezer niet zouden respecteren.” Ecolo verloor 8 zetels in Brussel en houdt er nog 7 over, wat neerkomt op een halvering. Ook federaal kreeg Ecolo een klap, met slechts 3 zetels over van de 13. In Wallonië zakten ze van 12 naar 5 zetels.

Ontslagen en toekomstplannen

Ecolo-covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane hebben hun ontslag aangeboden. Nollet verlaat zelfs de politiek. Khattabi, die van 2015 tot 2019 covoorzitter was, zegt geen kandidaat-voorzitter te zijn en benadrukt dat het aan de jongere generatie is.

Groen kan in Brussel dus geen steun verwachten van Ecolo voor regeringsvorming. “We begrijpen dat zij zich moeten beraden over hun toekomst”, zegt Naji. De twee covoorzitters van Groen blijven wel op hun post, in tegenstelling tot hun Ecolo-collega’s.

Meer
Lees meer...