Left Right
scrollTop top

Groen en sp.a kijken argwanend naar elkaar Antwerpen: wantrouwen op links aan de Schelde


Groen en sp.a kijken argwanend naar elkaar Antwerpen: wantrouwen op links aan de Schelde

Groen en sp.a waren vorig jaar nog een kartel met ‘Samen’ in Antwerpen, maar vandaag opereren ze allerminst samen. Bij sp.a klagen ze over het compleet gebrek aan frontvorming vandaag. De top van de socialisten voorspelde overigens zo’n scenario van toenadering tot de N-VA en Groen al veel langer. Bij Groen merken ze dan weer op dat de sp.a niets liever zou willen dan zelf met Bart De Wever (N-VA) in zee gaan.  

Drieënhalf uur bleven ze binnen bij de Antwerpse formateur Bart De Wever (N-VA): Jinnih Beels, Yasmine Kerbache en Tom Meeuws, de onderhandelingsdelegatie van de sp.a. Naar eigen “omdat er zoveel verschilpunten zijn”.

Sp.a in coalitie?

Maar aan de linkerkant worden de manoeuvres met argwaan gade geslagen. Want bij Groen is te horen dat de sp.a wel degelijk duidelijk graag zou instappen in een coalitie. “Ze wilden maar niet vertrekken, bij De Wever. Tom Meeuws waande zich al schepen”, zo laat een groene stem optekenen.

Het is tekenend voor de stemming die er momenteel heerst tussen Groen en sp.a in Antwerpen. Nog niet zo lang geleden trokken ze schouder aan schouder op: Wouter Van Besien (Groen) zat in z’n kartel dat geen kartel mocht heten, ‘Samen’, samen met Beels en Meeuws. Nu, een jaar later, is er geen enkele coördinatie of frontvorming, ondanks de dure beloften destijds “dat de band zou blijven bestaan”.

Geen overleg

Zo haalde het Antwerpse kamerlid Maya Detiège (sp.a) op Villa Politica fijntjes uit naar Groen in Antwerpen gisteren. Ze wees erop de groenen op geen enkel moment met hen overleggen, en dat ook niet gedaan hadden toen Van Besien met z’n ondertussen beruchte zet kwam om twee ‘progressieve voorstellen’ op de afscheidnemende Antwerpse gemeenteraad te brengen. “Het is enorm spijtig dat de linkerzijde in Antwerpen elkaar niet vindt, dat men ons bij sp.a niet vraagt vanuit Groen om front te vormen, of toch minimum zaken af toetst met ons.” Het was Erwin Pairon, oud-schepen voor Groen, die Van Besien exact hetzelfde had verweten, iets wat Detiège niet naliet te onderstrepen.

Detiège stelde overigens ook “dat de poging van De Wever om een coalitie met Groen te vormen oprecht leek”, “ik geloof hem wel, de huidige coalitie is gewoon erg krap”. Verder kon ze niet helemaal ontkennen dat Groen zich toch wat arrogant gedraag, zoals de N-VA bij monde van Theo Francken gisteren stelde. “Blijf met je voeten op de grond, begin niet te zweven”, zo riep ze Van Besien op.

Brede coalitie voor De Wever

Dat De Wever wel degelijk een bredere coalitie wil, in plaats van z’n huidige, is niet echt een verrassing. Met Open Vld (twee zetels) en CD&V (drie zetels) heeft hij één zeteltje overschot. Zeker als je dan de namen invult, wordt het een moeilijk verhaal bij CD&V voor De Wever. Want daar is uiteraard Kris Peeters (CD&V) verkozen, maar ook Nahima Lanjri, die waarschijnlijk schepen wordt. In de Kamer kwam Lanjri de afgelopen jaren in de Zweedse coalitie telkens opnieuw fel in botsing met de N-VA. Veel wederzijdse liefde tussen haar en De Wever kan er niet meer verloren gaan. Bovendien is de opvolger van Peeters, die hoogst waarschijnlijk niet gaat zetelen, Sam Voeten. De huidige woordvoerder van CD&V in de Kamer is opnieuw een erg kritische stem voor N-VA. Om maar te zeggen: aan hen zal De Wever een bijzonder taaie klant hebben.

Een coalitie op links, met Groen, is een alternatief voor De Wever. De denkoefening is bij de groenen wel gemaakt, maar de risico’s zijn groot. Bij sp.a zien ze nochtans het gevaar voor hen opdoemen: als de N-VA in Antwerpen toenadering krijgt tot Groen en effectief een coalitie sluit, opent dat de deur naar veel meer formules federaal. Telkens combinaties met groen en centrum-rechts, waardoor de sp.a uit de boot zou vallen. Dat is een horrorscenario dat de sp.a-top graag wil vermijden.

De positie van De Wever

Het bilan oogt niet positief voor de socialisten: Gent, Brugge en Oostende gingen verloren, enkel in Vilvoorde en Leuven houden ze nu de burgemeesterssjerp. Dat zijn bovendien twee plekken die zich manifest ver weg hebben gehouden van voorzitter John Crombez (sp.a). Toch in het bestuur stappen in Antwerpen zou veel socialisten wat geruster maken: dan zijn ze er opnieuw bij.

Maar dat ligt voor De Wever aartsmoeilijk: socialisten zijn de gezworen vijand, veel meer dan de groenen. Daar een coalitie mee maken, en opnieuw sp.a aan de macht brengen in Antwerpen, het zou wel een bocht van jewelste zijn. Alleen, zoals gezegd, heel veel opties heeft De Wever niet. Vandaag ziet hij opnieuw Groen, en daarna wordt verwacht dat hij van z’n rondje ‘met iedereen praten’, overgaat in serieuze onderhandelingen met één of meerdere partijen.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…