Groeten Uit draait vanavond om Saartje Vandendriessche en wordt vanaf dinsdag 28 april om 20 uur 35 uitgezonden op VTM. Vandendriessche wordt samen met haar gezin een weekend lang ondergedompeld in de tijdsgeest van 1987, het jaar waarin ze 12 was. Ze worden in een huis gedropt dat volledig ingericht is zoals toen en ook de muziek, gadgets, outfits, kapsels en tv-programma’s komen aan bod. Hoog tijd dus voor een gesprek met Saartje Vandendriessche.
Waar mogen we ons aan verwachten?
Saartje Vandendriessche: “Ik heb als kind heel veel aan de zee gezeten met mijn familie. De programmamakers wilden die sfeer opnieuw oproepen. We zijn daarom met het hele gezin naar een villa aan zee getrokken die ingericht was in de stijl van 1987, het jaar waarin ik 12 was. Het was speciaal om geconfronteerd te worden met het interieur en de spelletjes van die tijd. Bovendien stonden er foto’s van vroeger. Het was tof dat mijn dochter dat eens kon meemaken. Het was in de eerste plaats een heel actieve, vrolijke en zonnige uitzending. We zijn met een Go-Kart gaan rijden, hebben wafels gebakken en hebben op een boot gevaren. Mijn vader was namelijk een zeiler. We zaten altijd op of aan het water.”
Bakten jullie vroeger altijd wafels met de familie?
Saartje Vandendriessche: “Mijn vader was een gezellige, bourgondische West-Vlaming. Hij hield van een goede wafelenbak en goot er trouwens altijd een pint in, omdat dat volgens hem goed was voor de gisting van de wafels. Dat waren heel gezellige avonden.”
“In Groeten Uit zijn we met zo’n oud toestel wafels beginnen bakken en ineens hing heel die keuken vol rook. Dat toestel begon enorm te roken en we konden bijna niet meer ademen. Die eerste wafels waren echt mislukt, dat zal je wel zien in de uitzending. Ik ben niet zo’n goede patissier, dat is echt iets nostalgisch voor mij.”
Op straat spelen
Je was 12 in 1987. Waar hield je je destijds mee bezig?
Saartje Vandendriessche: “Wij zijn als kind vooral opgegroeid op straat, we leefden eerst in Mortsel en daarna in Lint. De straat was onze biotoop: ’s morgens trokken we erop uit en ’s avonds riep ons moeder ons binnen. We hielden ons bezig met ravotten, dingen in de buurt ontdekken, belleke trek, dat soort zaken. We waren zeer actieve kinderen.”
Wat voor kleren droegen jullie, wat was toen de mode?
Saartje Vandendriessche: “Wij deden niet aan mode. Ik was gekleed als iemand die daar niet mee bezig was, gewoon een broek en een trui. Mijn moeder vond dat best vervelend, want ze zou mij graag een rokje en een kousenbroek zien dragen. Voor mij moesten kleren vooral praktisch zijn. Als je achteraf op foto’s ziet welke kleren je aanhad, vallen vooral de kleurrijke outfits en brede broeken heel hard op. Ik vond dat altijd wel leuk, al die kleuren.”
Media in 1987
Hebben de televisieprogramma’s van toen je geïnspireerd om zelf televisiewerk te gaan doen?
Saartje Vandendriessche: “Niet echt. We keken natuurlijk wel tv, maar ik had nooit het gevoel dat dat was wat ik wou doen. Ik wou wel acteren, zoals mijn tante die in de reeks Willem van Oranje te zien was. Wij waren zeer trots, dus dat acteren vond ik vooral interessant. Ik ben dan van jongs af aan met drama, woord, voordracht, toneel en dictie begonnen.”
Was alles beter?
Denk je dat er dingen zijn die de kinderen – of de mensen in het algemeen – kunnen leren uit 1987? Was alles toen beter?
Saartje Vandendriessche: “Ik herinner me vooral dat de kinderen in die tijd veel meer lazen. Wij gingen met een boek naar boven en mochten nog even lezen met ons lampje. Nu nemen de kinderen hun gsm mee naar boven. Ik vind dat een heel groot verschil en ik sta daar altijd van te kijken. Als kind kon ik zo genieten van een boek van Roald Dahl of Annie M.G. Schmidt. We lazen dat allemaal en vonden dat echt superleuk. Ik zeg niet dat dat bij alle kinderen nu het geval is, maar als ik mijn dochter een boek in de handen duw, dan is het oorlog.”
De kinderen van nu zijn veel meer met het visuele bezig dan met de taal. Ik vind dat geen goede evolutie. Op dat vlak was het vroeger wel beter. Wij konden ons ook op ons eentje bezighouden met zaken. Nu willen kinderen meer geëntertaind worden.”
Toekomstplannen
Wat zijn je toekomstplannen na de coronacrisis?
Saartje Vandendriessche: “Er kwam veel ruimte vrij nu om even te reflecteren over waar je naartoe wilt. In september komt een tweede reeks van Op de man af op één. Ik was ook bezig met een pilootaflevering voor een nieuw programma, maar dat is uitgesteld. Voor de rest heb ik heel wat ideeën op papier gezet en ik wil die echt wel pitchen. Daarnaast wil ik nog meer inzetten op mijn lezingen van Altijd Energie. De 21ste eeuw wordt de eeuw van de energie, daar wil ik meer mee doen.”