Hartverwarmend: de vijf Amerikaanse oud-presidenten bestijgen samen het podium bij benefietconcert voor orkaanslachtoffers

Hartverwarmend: de vijf Amerikaanse oud-presidenten bestijgen samen het podium bij benefietconcert voor orkaanslachtoffers

Voor het eerst sinds 2013 zijn alle levende ex-presidenten van de Verenigde Staten samen verschenen. Obama, Bush I en II, Clinton en Carter woonden een benefietconcert bij voor de slachtoffers van de orkanen Harvey, Irma en Maria. De huidige president Donald Trump verscheen op groot scherm.

Het concert met optredens van Alabama, Sam Moore en Lyle Lovett maakt deel uit van het initiatief One America Appeal, dat door de vijf oud-presidenten uit de grond gestampt werd. Daarmee hopen de drie Democraten en twee Republikeinen naar eigen zeggen het land te verenigen om samen de orkaanslachtoffers in Texas, Florida, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden bij te staan. Tot nu toe bracht de actie al zo’n 31 miljoen dollar (26 miljoen euro) op. Dat liet een woordvoerder van Bush sr. weten aan persbureau AP.

Het benefietconcert ging door in Texas, de thuisstaat van George W. Bush en George H.W. Bush. Die laatste is ondertussen 93 jaar oud en woonde het spektakel bij in een rolstoel.

Trump stal de show

Ook verscheen de huidige Amerikaanse president Donald Trump op groot scherm. Hij zei dat de orkanen “hartverscheurende verwoestingen” aangericht hadden. Volgens Trump hebben de Amerikanen na de rampen gedaan “waar we het beste in zijn”. “We hebben ons verenigd, hebben elkaar geholpen en zijn in deze tijden dynamisch gebleven.” Trump bedankte ook zijn voorgangers en omschreef hen als “enkele van de beste dienaren van de publieke zaak”. “Dit prachtige initiatief herinnert ons eraan dat we waarlijk één natie zijn onder God, allen verenigd in onze gedeelde waarden en onze toewijding aan elkaar.”

Na orkaan Maria kreeg Trump het verwijt dat hij niet genoeg deed om de slachtoffers in Puerto Rico te helpen. Nochtans is een groot deel van de infrastructuur op het eiland verwoest en zitten ze op veel plaatsen nog altijd zonder stroom.

Gesponsorde artikelen