Baasjes geven steeds vaker een zelf samengesteld dieet van rauw vlees en botten aan hun hond of kat. Ze doen dat uit liefde: de trend is ontstaan door de overtuiging dat het natuurlijk voedsel is en beter voor de gezondheid van hond- of poeslief. Maar, het blijkt helemaal niet zo goed te zijn als je zou denken.
Dierenartsen in Nederland trekken alvast aan de alarmbel. “Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien”, zeggen ze.
Het is zelfs zo erg dat “soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen.”
De balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen is volgens de dierenartsen gewoon niet goed wanneer je je huisdier op een eigen biodieet zet. Ze zien steeds meer dieren met darmklachten, vergroeiingen en botbreuken als gevolg van zo’n glutenvrij, graanvrij en rauw dieet waarvan de baasjes overtuigd zijn dat het goed is.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, is dan ook faliekant tegen het geven van rauw vlees aan je kat of hond. “Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt”, zegt Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam in De Volkskrant.
Geen bewijs
Dierenarts Joris van Ling uit Amersfoort is het met Bosje eens. “Mensen geloven bijvoorbeeld dat conserveermiddelen in commercieel voer allergieën bij hun hond of kat veroorzaken, maar dat is nog nooit aangetoond.”
Wat wel aangetoond is: het voeren van rauw vlees is ook gevaarlijk voor de mens zelf. Rauw vlees kan ziekteverwekkers als toxoplasma, salmonella, campylobacter en resistente bacteriën bevatten. Zo’n voedselvergiftigingen kunnen overigens ook gewoon bij honden en katten voorkomen – en fataal zijn.