Heb jij al gemerkt dat je geen GIFs meer kan toevoegen aan je Instagram Story? Dit is waarom

Heb jij al gemerkt dat je geen GIFs meer kan toevoegen aan je Instagram Story? Dit is waarom

De functie op Instagram om GIFs toe te voegen aan je Story is sinds enkele dagen verdwenen. En daar heeft Instagram een goede reden voor. Er werd namelijk een racistische gif ontdekt, waardoor Instagram en Snapchat, dat tegenwoordig ook gebruikmaakt van GIFs, de samenwerking met Giphy meteen stopzetten. 

Je hebt het misschien al gemerkt, de functie om GIFjes toe te voegen aan je Instagram Stories is sinds enkele dagen verdwenen. En daar is een goede reden voor.

Racistisch GIFje

Een Instagramgebruiker heeft namelijk opgemerkt dat er een wel heel racistisch GIFje te vinden is in de app.

Wanneer je ‘crime’, oftewel misdaad, opzoekt in de GIF-functie van Instagram, krijg je het GIFje hiernaast te zien.

Het GIFje toont een presentator die voor een bord staat met daarop een teller van de “N*gger crime death counter”, de doden die vallen door misdaden begaan door zwarten dus. Op datzelfde bord is ook een aap te zien. En de presentator zegt dan ook nog eens “Keep crankig Bonzo, the numbers just keep on climbing”, oftewel “Doe zo verder Bonzo, de nummers blijven maar stijgen”.

Geen GIFs meer

Dit GIFje schoot, om duidelijke redenen, in het verkeerde keelgat bij de zwarte gemeenschap.

Door deze racistische GIF hebben Instagram en Snapchat beslist om de samenwerking met Giphy, van wie de GIFs afkomstig zijn, (tijdelijk) stop te zetten. “Dit soort inhoud verdient geen podium op Instagram. Tot de zaak is onderzocht schakelen wij de functie uit”, klinkt het bij Instagram.

Fout in het algoritme

Giphy laat weten dat het om een fout gaat. “Een gebruiker ontdekte een beledigende GIF in onze bibliotheek, we hebben deze onmiddellijk verwijderd aangezien het niet strookte met onze richtlijnen.”

“Na de zaak onderzocht te hebben, hebben we ontdekt dat de sticker beschikbaar was door een fout in onze moderatiefilters, deze fout is nu opgelost en we hebben alle stickers uit de GIF-bibliotheek opnieuw gecontroleerd.”

Om dergelijke feiten in de toekomst te vermijden, zal Giphy in het vervolg strengere maatregelen nemen. “De werknemers van Giphy zijn momenteel bezig om elke GIF met de hand na te kijken en dat zou snel gedaan zijn.” Giphy sluit ook af met excuses. “We nemen de volledige schuld op ons en willen ons oprecht verontschuldigen bij iedereen die zich beledigd voelt.”

Wanneer de GIFs opnieuw beschikbaar zullen zijn is niet geweten, maar, niet getreurd, ze komen zeker terug

Gesponsorde artikelen