Heerlijk zo’n vakantie, maar pas daarna op voor een burn-out

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

De koffers zijn uitgepakt. De eerste was zit alweer in de wasmachine. Nauwelijks tijd om bij te komen, laat staan nagenieten van de vakantie. Morgen er weer vol tegenaan. De laptop rugzak staat al klaar voor kantoor. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Diverse arbeidspsychologen zien in hun praktijk werknemers die net op vakantie zijn geweest in een burn-out terechtkomen. Hoe kan dat? Want als je er even helemaal tussenuit bent geweest, bruis je toch van de energie? Helaas werkt dat niet altijd zo.  

Alles is precies hetzelfde

Met name mensen die voor de vakantie op het tandvlees lopen, hebben moeite bij terugkomst op het werk. Dat komt omdat ze dan merken dat er eigenlijk niets veranderd is. De irritaties zijn precies dezelfde en de energie die opgedaan is tijdens een vakantie met een anti diefstal rugzak in Thailand is zo weg. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de werknemers zegt dat het ontspannen gevoel van vakantie binnen een paar dagen weg is. Bovendien komt het hard aan om na de vakantie te constateren dat alles hetzelfde is gebleven. Het contrast tussen ontspanning en spanning is extra groot. Vandaar dat veel mensen na de vakantie omvallen.

Zorg voor voldoening

Wanneer je als leidinggevende merkt dat iemand niet goed in zijn vel zit, moet je iets doen met dit gegeven. Een gemiddelde werknemer met een burn-out zit zo’n 240 dagen thuis. Zorg als leidinggevende ervoor dat werknemers voldoening uit hun werk halen. Plezier in het werk voorkomt een burn-out.

Praat erover tijdens de vakantie

Vaak merk je al tijdens je vakantie dat het niet helemaal goed zit. Je kan niet 100% ontspannen en je probeert zo min mogelijk aan het werk te denken. Dat moet je eigenlijk niet doen. Stop het werk niet helemaal weg in de vakantie. Je hoeft niet telkens je laptop uit je 14 inch laptoptas te pakken en je mail te controleren, maar praat er bijvoorbeeld over met je partner. Op die manier kan je voorkomen dat alles na de vakantie precies hetzelfde is. Wellicht kan je bepaalde taken met een collega ruilen.

Bouw het rustig op

Wat je ook moet doen, is vaker ‘nee’ zeggen. Voor veel mensen lastig, maar door je grenzen op tijd aan te geven kan je tijd besparen. Tijd die je beter kan gebruiken. Verder is het verstandig om na de vakantie niet te hard van stapel te lopen. Overleg van te voren of het mogelijk is om in plaats van de hele week op kantoor te zijn, te beginnen met drie dagen per week. Zo houd je het vakantiegevoel net iets langer vast en kan je rustig beginnen.

Maak plannen

Tot slot is het belangrijk om nieuwe uitstapjes te plannen. Het helpt als je naar iets leuks kan uitkijken. Het hoeft niet eens iets groots te zijn. Het kan een weekendje weg zijn met je partner in een leuke stad of een leuk uitje. Dat soort dingen maken je blij. Merk je ondanks alles toch dat het misgaat? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in van een professional. Door er op tijd bij te zijn voorkom je dat je lang thuis moet zitten om te herstellen.

Meer
door Redactie
Lees meer...