Als je weekend dé zin is van je leven heb je kans op een burn-out

Een burn-out is anno 2019 niet meer weg te denken. Iedereen heeft wel een vriend of een vriendin die ermee te maken heeft of had. Maar naar het weekend toeleven, kan ook een teken van een burn-out zijn. Want die stopt namelijk niet als het weekend begint.

Ondertussen kent iedereen wel iemand die te maken heeft of had met een burn-out. Vaak denken we dat dat komt omdat mensen zich overwerken, maar dat is niet per se waar. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Je kan ook een burn-out krijgen omdat je net géén uitdaging kan vinden in je werk. Eigenlijk is het chronische stress op je werk die kan leiden tot iemand die compleet is leeggezogen. Daardoor engageer je je niet langer én ben je vaak ook cynisch over je werk.

Als je stress hebt op je werk, dan kan je soms vergeten hoe het voelt om vrij te hebben. Je kan eventueel slechte gewoontes ontwikkelen in het weekend, die ervoor zorgen dat je je nog meer leeggezogen voelt op maandagochtend.

T.G.I.F.

Er is een verschil tussen uitkijken naar een event of een afspraakje in het weekend, óf dat deel van de week hopeloos vooropstellen. Als een weekendactiviteit het enige is waar je heel de week voor leeft, dan kan dat een serieuze hint naar een burn-out zijn.

“Wanneer mensen hun week opdelen en denken dat werk slecht is en weekend goed, dan kan dat bijdragen aan het probleem. Mensen met een burn-out spenderen heel hun weekend aan gejammer over het feit dat ze maandag opnieuw moeten werken”, vertelt klinisch psycholoog Ryan Howes aan The Huffpost.

Burn-out
GettyImages

Een oplossing is dan om je weekend te verwerken in je werkweek. “Als je weekenden vol zitten met plannen met je vrienden, dan is dat fantastisch. Maar om die te integreren in je werkweek kan je bijvoorbeeld gaan ontbijten of lunchen met vrienden.”

Ventileren over je werk

Het lijkt misschien ontzettend stressrelieving als je tegen een vriend of vriendin kan klagen over die ene vervelende collega of die slavendrijver van een baas. In werkelijkheid kan die frustratiewolk je nog slechter laten voelen.

“Als je al die negatieve emoties blijft vasthouden, dan kan het zijn dat je erin blijft hangen. Want als je blijft ventileren en het helpt niet, dan heeft dat absoluut geen zin.”

Een oplossing is dat je vragen stelt die je doen nadenken over jezelf en over de manier waarop je denkt. “Je problemen ventileren zou het begin moeten zijn van een probleemoplossend proces en niét het einde.”

Burn-out is niet altijd jóuw probleem

Sommige factoren die te maken hebben met een burn-out heb je niet altijd in de hand. Denk maar aan die veel vragende baas, of onredelijke deadlines. Maar dat kan net een signaal zijn dat je datgene moet veranderen dat niet werkt. Soms kan het inderdaad zijn dat je van job moet veranderen, maar hé, gezondheid gaat voor.

Meer
Lees meer...