Heb je het gevoel dat je nergens tijd voor hebt? Blijkbaar is daar een reden voor 

Afspreken? Nee, geen tijd … Een zinnetje dat we meer dan ooit gebruiken volgens psycholoog Adam Alter. Tijdens de TED-conferentie toont hij hoe mensen in 2007, 2015 en 2017 een gemiddelde werkdag doorbrengen. Daarnaast toont hij ook wat wij doen in onze vrije tijd. Na de uitleg van Alter, begrijpen we waarom we zogezegd niet veel tijd hebben.

Jezelf eens afgevraagd waarom je het altijd zo druk hebt? Psycholoog Adam Alter heeft daar wel een idee van. Op basis van data uit het Bureau van de Arbeidsstatistiek en applicatie Moment, dat het gebruik van smartphones meet, blijkt dat slapen en werk ongeveer twee derde van je dag innemen. Het maakt niet uit welk jaar, daar is niets aan veranderd. We spenderen ook evenveel tijd aan overlevingsactiviteiten, zoals baden en eten. Met andere woorden, wij werken, slapen, eten en baden even lang als in 2007 en 2015.

Waarom hebben we het dan zo druk?

De manier waarop wij onze vrije tijd doorbrengen, is dramatisch veranderd. Volgens Alter staren wij nu veel langer naar schermen (smartphone, computer, tv, … ). De psycholoog maakte een vergelijking met 2007: toen stonden schermen tijdens onze vrije tijd slechts enkele minuten aan, maar nu spenderen wij vrijwel alle vrije tijd achter een scherm.

Waar gebeurt de magie?

Alters onderzoek beschrijft de vrije tijd die we achter een scherm doorbrengen met de rode ruimte. De gele en witte lijnen die overblijven zijn “waar de magie gebeurt”, zegt Alter. “Dat is waar jouw mensheid woont en op dit moment zit het in een zeer kleine doos.” Hiermee bedoelt Alter, onze vrije tijd die wij te veel achter een scherm spenderen. We houden weinig of geen tijd meer vrij voor andere vrijetijdsbestedingen.

Boosdoener?

Hoewel de technologische revolutie voor veel zaken goed heeft gedaan, wil Alter toch telefoons, laptops en tablets heroverwegen. “Zij kunnen mensen wel dichterbij brengen, zoals een Skype-oproep naar een verre familie, maar ze leiden ook tot afleiding en isolatie.” Hij moedigt mensen aan om een gezonde balans te vinden met technologie en vrije tijd ook te besteden aan ontspannende, leuke en nuttige zaken.

Meer
Lees meer...