Nieuwe studie: Twee blikken frisdrank per week al schadelijk, zelfs met veel lichaamsbeweging

Dat frisdrank niet gezond is, weten we al langer. Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat het gevaar voor cardiovasculaire gezondheidsproblemen door het drinken van suikerhoudende dranken nog veel groter is dan aanvankelijk gedacht. Zelfs veel lichaamsbeweging zou die schadelijke gevolgen niet kunnen tegenhouden.

Dat suikerhoudende frisdranken een ramp zijn voor de volksgezondheid is al langer bekend. Er zijn de laatste jaren dan ook al heel wat maatregelen genomen om de suikerconsumptie via frisdranken terug te dringen.

Frisdranken en sporten

Toch blijft de consumptie van suikerhoudende frisdranken hoog. Opvallend is dat mensen die veel lichaamsbeweging hebben vaak ook heel veel frisdranken drinken. De gedachte hierachter, aangewakkerd door marketingcampagnes, is dat het vele sporten de schadelijke gevolgen opheft.

Een recente studie van de Harvard T.H. Chan School of Public Health met de naam ‘Sugar-sweetened or artificially-sweetened beverage consumption, physical activity, and risk of cardiovascular disease in adults: a prospective cohort study‘ heeft nu onderzocht of die gedachtegang wel correct is.

Hart- en vaatziekten

De onderzoekers bekeken daarvoor de gegevens van in totaal ongeveer 100.000 volwassenen. Zij werden over een periode van 30 jaar gevolgd. Uit die enorme berg data konden de wetenschappers concluderen dat degenen die meer dan twee keer per week met suiker gezoete dranken consumeerden een hoger risico op hart- en vaatziekten hadden, ongeacht hun fysieke activiteitsniveau.

Zelfs de aanbevolen 150 minuten wekelijkse fysieke activiteit blijkt onvoldoende om die negatieve gevolgen tegen te gaan. “Fysieke activiteit vermindert het risico op hart- en vaatziekten geassocieerd met met suiker gezoete dranken met de helft, maar elimineert het niet volledig”, zegt medeonderzoeker Jean-Philippe Drouin-Chartier van de Université Laval in Canada in een persbericht.

Water

De studie focuste zich op frisdranken, koolzuurhoudende dranken (met of zonder cafeïne), limonade en vruchtensappen. Lightdranken met andere zoetstoffen bleken niet geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten. “De beste optie blijft sowieso water”, besloot Drouin-Chartier.

Meer
Lees meer...