Waarom is frisdrank zo verslavend?

Als je frisdrank uit je dieet bant, dan kan het wel eens snel gaan met de kilo’s die eraf vliegen. Dat weet ondertussen iedereen. Maar die gewoonte bannen, is niet altijd even gemakkelijk. Sommigen kunnen perfect functioneren zonder frisdrank, terwijl anderen ermee ontbijten. Maar waarom is het zo verslavend?

Dat frisdrank drinken niet gezond is, is ondertussen algemeen geweten. Ondanks dat we dat weten, blijven we er toch naar teruggrijpen. Wanneer je beslist om het niet meer te drinken, dan vliegen de kilo’s eraf – bij wijze van spreken. Maar toch is het moeilijk om die gewoonte te doorbreken. Ook frisdrank met nul calorieën en vervangende suikers is niet gezond.

Suikerrush

Maar waarom kunnen we het niet laten staan, terwijl we eigenlijk weten dat het niet gezond is? “Het heeft alles te maken met het design van je favoriete frisdrank. Dat drankje is zo ontworpen dat het de juiste hoeveelheid suiker en cafeïne bevat, dat je er altijd naar terug wil grijpen”, vertelt Gary Wenk, neurowetenschapper aan de universiteit van Ohio.

Je kan best ook even beseffen dat een gewoon blikje cola al snel 39 gram suiker bevat. Als je je daarbij niets kan inbeelden: 10 theelepels suiker. Dat is meer dan we mogen slikken per dag.

Die suikerrush die door je hersenen gaat is een vergelijkbaar effect wat je hebt tijdens drugs. Datzelfde beloningssysteem in je brein wordt dan geactiveerd. Het triggert je hersenen om dopamine aan te maken en daardoor voelen we ons euforisch.

“De suiker in frisdrank gaat door je hersenen waardoor er dopamine vrijkomt en je je euforisch voelt. Even snel als dat gevoel opwelt, verdwijnt het opnieuw. Daardoor wil je brein alleen maar meer.” Maar als je toegeeft aan dat verlangen naar meer suiker, kan je nog grotere cravings krijgen.

Cafeïne

Niet alleen suiker is de grote boosdoener in frisdrank, want cafeïne kan ook vrij verslavend zijn. Ons brein heeft namelijk altijd een stimulans nodig om het te activeren. Cafeïne kan ons niet alleen sneller doen denken, maar activeert ook beloningen in onze hersenen die te maken hebben met dopamine.

Frisdrank
Pexels

Cafeïne is namelijk een van de grootste psychostimuli in de wereld. Daarenboven kan het verslavend zijn. Als je frisdrank drinkt, combineer je dus suiker en cafeïne met elkaar, waardoor je een goed gevoel krijgt. Maar dat kan ervoor zorgen dat je al snel meer wil drinken. En dan kan het gevaarlijk worden, want je wil niet afhankelijk worden.

Light frisdrank

Wanneer je overschakelt op light frisdrank denk je dat je een heel stuk gezonder bezig bent. Helaas is dat niet waar. Dat komt omdat frisdrankproducenten voor light-producten vaak aspartaan of andere zoetstoffen gebruiken die suiker vervangen. Daardoor wacht je lichaam op die suikerrush, die dus nooit zal komen.

Omdat het brein die prikkel niet krijgt, kan het zijn dat je al snel naar een nieuwe fles frisdrank grijpt. Je smaakpapillen worden dus eigenlijk voor de gek gehouden én je drinkt daardoor al snel te veel frisdrank.

De beste drank is nog altijd gewoon water. De een vindt het natuurlijk al wat lekkerder dan de ander, maar doorgaans smaakt het naar weinig tot niks. Wil je dan toch een smaakje? Dan kan het best kiezen voor ongesuikerde thee. Als je dat niet lust is een goed alternatief om een stuk fruit aan je water toe te voegen. Op die manier ervaar je toch nog een beetje smaak.

Meer
Lees meer...