Het gaat flink kouder worden de volgende weken

Het gaat flink kouder worden de volgende weken

Er komt de volgende weken een einde aan de zachte herfst: we staan voor een relatief lange periode van opvallende koude. 

In de loop van volgende week zakt de temperatuur naar een gemiddelde dat een stuk lager ligt dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

Dit weekend schuift het hogedrukgebied door van Oost-Europa naar Scandinavië en wordt steeds koudere landlucht over onze streken aangevoerd. Het wordt dus droog en zonnig met maxima van 5 tot 11 graden. Maar de matige oost- tot noordoostenwind versterkt echter het koudegevoel en ’s nachts gaat het opnieuw vriezen aan de grond.

1 tot maximaal 5 graden overdag

Begin volgende week wordt het niet warmer dan 5 of 6 graden in het centrum van het land. De matige tot soms vrij krachtige oostenwind blijft dat koudegevoel versterken. Vanaf woensdag riskeren we zelfs winterse neerslag. Het blijft koud met maxima van 1 tot 5 graden en nachtvorst.

De periode van koude houdt naar verwachting aan tot begin december. De kou is het gevolg van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor draait de wind naar het oosten en komt er koudere lucht onze kant op. Dat is een patroon dat we vaak bij winterweer zien.

Het Europees weermodel laat het in de week van 3 tot 9 december wel minder koud worden in West-Europa. Het model voorziet een vrij normale periode, niet te koud en niet te warm.

Gesponsorde artikelen