Het geheim van een barista: zo serveer je de perfecte koffie

Het geheim van een barista: zo serveer je de perfecte koffie

Hoe komt het toch dat de koffie in een koffiebar zoveel beter smaakt dan thuis? Wij onthullen de geheimen van een barista en geven je 7 tips om het perfecte kopje te serveren:

1. Kies zorgvuldig je bonen …

Bonen van goede kwaliteit worden met de hand geplukt en zijn afkomstig van de rijpe rode bessen van de koffieplant. Afhankelijk van het land van herkomst zal ook de smaak anders zijn. Koffiebonen uit Rwanda smaken bijvoorbeeld subtiel naar groenten terwijl bonen uit Brazilië zoeter van smaak zijn en meer chocoladetonen hebben. Over het algemeen bestaan er twee soorten: de arabica met zijn milde aroma en de robusta die bekendstaat voor zijn bitterheid. De koffie van Másalto is een arabica melange, ideaal voor de Italiaanse manier van koffie branden, of de ‘Italian Roast’. Daarbij worden de bonen gebrand op 240°C en krijg je donkerbruine koffiebonen met een mooie olie-achtige glanslaag en een sterk aroma.

2. … en de kop waarin je je koffie schenkt

Het lijkt op het eerste gezicht misschien minder belangrijk, maar koffie in een glas of een metalen beker smaakt bitterder. Voor de beste smaaksensatie kies je daarom beter voor een porseleinen kopje.

3. Vergeet het water niet

Je koffie bestaat voor het grootste deel uit water en dat beïnvloedt op zijn beurt ook de smaak. Gebruik daarom koud bron- of kraantjeswater. Kies liever niet voor gedemineraliseerd of gedestilleerd water, want dat verpest de smaak. Laat je water niet koken, dan gaat de smaak helemaal verloren. Kies daarom voor water met een temperatuur tussen de 95 en 98° C.

4. Maal je koffie zelf …

Voor de perfecte kop koffie, maal je best je bonen zelf. Er bestaan verschillende tools om koffie mee te malen, maar dat ouderwetse ding van je grootmoeder is meer dan voldoende. Wist je dat Másalto zowel de gemalen koffie als de koffiebonen levert aan de beste koffiebars?

5. … en begin alvast te oefenen op je cappuccino

Als je een echte cappuccino wil maken en graag ook nog wat latte art wil uitproberen, dan is oefenen de boodschap. Schaf je een apparaat met stoompijpje aan en gebruik verse hoevemelk. Die zet je best eerst in de koelkast, want hoe kouder de melk, hoe makkelijker je melkschuim krijgt.

6. Leer doseren …

Hoeveel koffie heb je precies nodig voor het perfecte kopje? Zo’n 6 gram per 125 milliliter water is ideaal.

7. … en draag zorg voor je apparaat

Een vuile machine verpest uiteraard ook de smaak van je koffie. Spoel het daarom regelmatig met water en houd het proper. Maak ook geregeld de filterdrager schoon en droog en zorg dat er geen water in achterblijft.

Zo, met deze tips serveer je thuis de beste koffie. En de bonen? Die zijn van Másalto natuurlijk!

Gesponsorde artikelen