Het geschrapte originele einde van ‘Lost’: een vulkaan die een hoop verklaart

De finale van ‘Lost’ was misschien wel de grootste teleurstelling in de geschiedenis van tv (“huh, ze zijn allemaal dood?”). Maar showrunners Carlton Cuse en Damon Lindelof hadden eigenlijk een heel ander einde in gedachten. Het idee van een vulkaan werd al in seizoen drie voorgesteld, maar de hoge kostprijs gooide roet in het eten. 

Alles was beter geweest als einde voor Lost denk je soms. Maar showrunners Carlton Cuse en Damon Lindelof vinden het achteraf gezien wel goed dat het originele einde het niet heeft gehaald, zo zeggen ze in een interview met Entertainment Weekly. Dat einde was gelinkt aan een vulkaan die ze al in een flashback in seizoen drie introduceerden. De vulkaan zou de bron geweest zijn van alle ‘kwaad’. Het zou zo ook de broedplaats zijn van het mysterieuze rookmonster.

“Magma, overal magma!”

Na een tijdje kwamen Cuse en Lindelof op het idee dat het eiland een soort ‘kurk’ was die van alle soorten bad stuff tegenhield. “De vraag was dan altijd”, zo zegt Lindelof, “hoe gaan we het idee dat het eiland hetgeen is dat de wereld scheidt van hellfire and damnation visualiseren? De vulkaan was daar het antwoord op.”

Met dat in hun gedachten, bedachten ze een einde waar Jack (vertolkt door Matthew Fox) en de incarnatie van het rookmonster (Terry O’Quinn) zouden vechten over de toekomst van het eiland op de flanken van de uitbarstende vulkaan. “De vulkaan zou inactief geweest zijn gedurende de hele serie. Naar het einde toe zou het eiland meer en meer onstabiel worden en uiteindelijk zou de vulkaan dan toch uitbarsten”, legt Lindelof hun originele plan uit. “Het idee was om een groot gevecht te hebben tussen het goede en het kwade, dus tussen Jack en The Man in Black, in het midden van de magma. Magma, overal magma!”

ABC

Logisch en duidelijk

De vulkaan zou niet uit het niets gekomen zijn. In de derde laatste aflevering zouden we meer te weten gekomen zijn over Jacob (gespeeld door Mark Pellegrino), de ‘beschermer’ van het eiland, en zijn broer, zonder naam maar bekend als The Man in Black (Titus Welliver). Jacob zou zijn broer, die hun moeder vermoord had, in de vulkaan gegooid hebben en hem zo getransformeerd hebben in het rookmonster. Klinkt allemaal heel logisch en duidelijk. Niet echt iets voor Lost dus.

Het enige minpunt aan dit plan: het prijskaartje. ABC berekende dat ze de transportkosten naar de vulkaan niet konden betalen. “ABC had zoiets van ‘Jongens, we zien jullie graag en we laten jullie je show beëindigen hoe jullie willen, maar we kunnen jullie het network niet richting faillissement laten sturen'”, vertelt Lindelof. En spijt hebben ze er niet van. Gedurende seizoen 6 werd hen duidelijk dat het mysterieuze eiland een metafoor moest blijven, die moest geïnterpreteerd worden door de kijkers en niet moest worden uitgelegd. Althans, dat vonden Cuse en Lindelof.

Wat denken jullie? Had dit idee het einde van de show ietwat kunnen redden? Of verkiezen jullie toch het uiteindelijk gekozen einde?

ABC
Meer
Lees meer...