Na zika, dengue en chikungunya wordt Brazilië nu getroffen door een uitbraak van gele koorts. Mensen staan er zelfs ’s nachts in de rij nu om zich te laten vaccineren. Mensen die naar Brazilië of Paraguay reizen, worden in elk geval aangeraden zich te laten vaccineren.
Gele koorts is een infectieziekte die wordt verspreid door muggen. De ziekte komt vooral voor in Afrika, waar jaarlijks tienduizenden mensen eraan overlijden. Ook in Zuid-Amerika duikt gele koorts geregeld op, maar in Brazilië werden sinds 2000 nauwelijks nog gevallen vastgesteld.
Dat draagt bij tot de paniek die nu heerst. Zonder behandeling sterft bovendien 50 procent van de besmette gevallen. Iedereen is dan ook wanhopig op zoek naar een vaccinatie en staan er lange rijen bij de gezondheidsposten die de vaccins verstrekken. In de deelstaat Minas Gerais hebben inwoners zelfs een gezondheidspost bestormd.
De Braziliaanse overheid heeft inmiddels 11,5 miljoen extra vaccins besteld. Het aantal gevallen is in snel tempo richting duizend aan het gaan en 40 patiënten zijn al overleden.
Geen geneesmiddel, wel een vaccin
Er bestaat geen geneesmiddel tegen gele koorts, maar er is wel een zeer doeltreffend en goed verdragen vaccin. Eén injectie in de arm (kostprijs 12 euro) biedt een bescherming van 100% gedurende 10 jaar.
Voor wie naar Brazilië op reis gaat en zich laat vaccineren, is het belangrijk om weten dat de bescherming pas werkt vanaf de tiende dag na vaccinatie.
Gele koorts is trouwens de enige ziekte waarvoor de reiziger een officieel vaccinatiebewijs – het “gele boekje” – moet kunnen voorleggen bij het binnenkomen of verlaten van streken waar gele koorts kan voorkomen. De vaccinatie gebeurt enkel in vaccinatiecentra die erkend werden door de nationale gezondheidsadministratie. Je kan er dus niet voor terecht bij huisarts.
Ook zika, dengue en chikungunyavirus
Vorig jaar werd Brazilië getroffen door een andere infectieziekte, zika. Ook dat virus wordt verspreid door muggen. Er werden naar schatting 1,5 miljoen Brazilianen door getroffen. Ook de ziekte dengue-koorts die verspreid wordt door muggen komt vaak voor – vorig jaar stierven meer dan 600 mensen daardoor in het land.
En dan is er het chikungunyavirus, dat ook wordt veroorzaakt door steken van de tijgermug. Het aantal gevallen van die ziekte vertienvoudigde vorig jaar in Brazilië naar 300.000.
Chikungunya is een ernstige virale ziekte met heftige uitslag, hoge koorts en hevige pijn aan de gewrichten, waardoor patiënten maandenlang kreupel kunnen zijn. Maar het kan ook dodelijk zijn: 160 Brazilianen stierven vorig jaar aan het virus.
Chikungunya kwam oorspronkelijk alleen in Afrika voor. Sinds 2014 steekt het virus in Brazilië de kop op.