Een geluidsfragment verdeelt het internet. In het fragment hoor je een robotstem een woord herhalen. Maar welk woord dat precies is, daar breekt het internet momenteel z’n kop over.
Na ‘the dress’ en ‘the shoe‘ is er opnieuw een dilemma ontstaan dat de wereld verscheurt. Deze keer gaat het echter niet over een foto, maar om een geluidsfragment.
Yanny of Laurel?
In het bewuste fragment hoor je een robotstem een woord herhalen. Maar wat de stem precies zegt, is onduidelijk.
Sommigen zijn ervan overtuigd dat ze ‘Yanny’ horen, bij anderen klinkt het dan weer als ‘Laurel’. En eens je een van de twee woorden hoort, lijkt het onmogelijk dat anderen iets anders horen.
‘The dress’
Bij de befaamde foto van ‘the dress’ was het al snel duidelijk dat dit te maken had met de manier waarop je hersenen omgaan met licht in een foto.
Een foto is altijd een vervorming van de werkelijkheid en in het geval van ’the dress’ was er dus een vervorming van de werkelijke kleuren. Wanneer je de pixels op de foto bekeek, waren die blauw en bruin. Maar niemand zag de jurk als blauw en bruin, want onze hersenen doen automatisch aan kleurcorrectie door kleuren van de omgeving te onttrekken. En omdat niet iedereen dit op dezelfde manier doet, krijg je verschillende antwoorden.
Bij ’the dress’ ging het om het verschil tussen warm en koud licht. Wie de foto interpreteerde als warm licht zag de foto alsof er een gele schijn op lag. Hierdoor corrigeerden je hersenen de kleuren van de jurk naar blauw met zwart. Interpreteerden je hersenen het licht als koud, met een blauwe schijn, dan zag je wit met goud. Maar deze keer is er iets anders aan de hand.
Verklaring?
De verklaring voor het verschil ligt in de frequenties. De frequentie van ‘Yanny’ ligt in het fragment hoger dan die van ‘Laurel’. Hierdoor zijn jongere mensen eerder geneigd om ‘Yanny’ te horen, omdat zij de hogere frequenties beter kunnen horen. Oudere mensen daarentegen horen al sneller ‘Laurel’ omdat die frequentie lager ligt en ze de hoge niet meer kunnen horen.
What do you hear?! Yanny or Laurel pic.twitter.com/jvHhCbMc8I
— Cloe Feldman (@CloeCouture) 15 mei 2018
In de video hiernaast zijn de frequenties uit elkaar getrokken, waardoor je de twee woorden zou moeten kunnen horen. En inderdaad wanneer je enkel naar de hoogste frequenties luistert, hoor je ‘Yanny’, wanneer de hoge frequenties weggefilterd zijn en je louter de lagere frequenties hoort, klinkt het als ‘Laurel’. Maar pas op, eens je het andere gehoord hebt, kan je interpretatie plots volledig omslaan.