Het is gebeurd: de PVDA is groter dan de PS in Wallonië

Het is gebeurd: de PVDA is groter dan de PS in Wallonië

Een nieuwe peiling bevestigt: de extreemlinkse PVDA neemt een onwaarschijnlijke vlucht in Franstalig België. Ze zijn nu groter dan de PS, jarenlang de dominante partij in Wallonië. De MR staat er op één, de PTB/PVDA op twee. In Vlaanderen breekt de partij ook door de kiesdrempel. N-VA blijft de grootste, maar verliest net als regeringspartijen CD&V en Open Vld. 

De peiling van RTBF en Le Soir liep tot vorige zondag en is behoorlijk uitgebreid: bij bijna 3.000 Belgen. Dat zijn er telkens zo’n 900 per kiesgebied: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De foutenmarge is stevig, zo’n 3 procent per deelstaat.

Maar toch: een paar trends zijn echt wel significant. Zo klimt de PVDA/PTV dus waanzinnig in Wallonië, naar een tweede plek met 20,5 procent, voor de PS die maar 20,3 procent haalt. De socialisten van Elio i Rupo (PS) verliest zo maar even 11,7 procent, één derde van z’n kiezers. Het effect van de Publifin-affaire laat zich voelen.

De MR van Charles Michel verliest minder, 3,1 procent. Ze strandt op 22,7 procent en is daarmee wel de grootste. Ecolo wint wel licht, en gaat naar 11,2 procent. Het cdH krijgt een oplawaai en daalt 4,1 procent naar 9,9 procent.

In Brussel een zelfde trend: de PTB gaat ook daar maal drie, van 4 procent naar 14,1 procent. Grootste is daar wel nog de PS, met 20,1 procent, maar ze verliest ook 5,5 procent. En de MR zakt ook met 3,2 procent, naar 18,7 procent. Lichte winnaar is ook hier Ecolo, die op 13,1 procent komt. Défi houdt stand, op 10,4 procent. Het cdH verschrompelt tot 6 procent.

In Vlaanderen verliest N-VA opvallend niet meer ten opzichte van de vorige peilingen, ondanks de schandalitis die de partij teisterde met Siegfried Bracke. De partij staat nog op 28,3 procent. CD&V verliest fors, en zakt 4,5 procent tot nog 14,1 procent. Nog ietsje kleiner zitten Open Vld (13,6 procent) en sp.a (12,9 procent) die haasje over spelen.

Vlaams Belang is de grote winnaar, net als in de vorige peilingen. De partij stijgt naar 11,9 procent. Groen wint iets minder fors, en zit op 11,5 procent. Opvallend is dat de communistische PVDA ook in Vlaanderen de kiesdrempel zou halen, met 5,5 procent.

Gesponsorde artikelen