Het kan echt: dit lab kloont je hond of kat tot in het oneindige (en je kan er meer tegelijk hebben)

Het kan echt: dit lab kloont je hond of kat tot in het oneindige (en je kan er meer tegelijk hebben)

Zou jij je hond klonen als hem het ergste overkomt? Vergis je niet: het kan al en Amerikanen kunnen al van deze dienst gebruikmaken. Voor luttele tienduizenden dollars heb jij één of twee kopietjes van je vier favoriete pootjes, maar wil je dat ook wel? 

De meest pijnlijke herinnering uit je kindertijd is waarschijnlijk het moment dat je voor het eerst moest afscheid nemen van je huisdier. Die vis, schildpad, kat of hond ging je hele jeugd al mee en je zou er alles voor doen om ‘m terug te krijgen. Nouja. Alles? Want in de Verenigde Staten kan je perfect je hond of kat laten klonen.

Prijskaartje

Het Amerikaanse ViaGen claimt al twee decennia ervaring te hebben met genetische preservatie. Ze klonen honden en katten en je kan ook een perfecte kopie van je paard krijgen, kwestie van de bloedlijnen puur te houden. In 2017 ging het om tientallen honden en katten, in 2018 zijn het er nu al “honderden”. Hoe het juist in z’n werk gaat, leggen ze even zelf uit.

De hond zelf voelt in principe niets van de biopsie die je gewoon bij de huisarts kan laten doen. Dat staaltje stuur je dan op en daar kunnen ze bij ViaGen mee aan de slag. Prijskaartje voor het klonen van een hond: 50.000 dollar. Een kat is goedkoper, voor ‘slechts’ 25.000 dollar heb je een kopietje van je pluisbal.

Identieke tweeling

Het kan uiteraard dat je direct twee exemplaren van je liefste Socks krijgt, en ook van die dieren, die trouwens dezelfde foutjes hebben als hun origineel, kan je opnieuw een kloon maken. De dieren vereisen geen speciale zorg en leven gemiddeld even lang als het dier waar ze afkomstig van zijn. Volgens ViaGen moet je ’t een beetje zien als de identieke tweeling van je beestje, al is die wel op een ander moment geboren.

Vandaar dat de kloon ook een aantal vergelijkbare eigenschappen zal hebben als jouw huisdier, maar niet allemaal. Opvoeding speelt namelijk ook een rol, al zijn ze bij ViaGen wel snel om te zeggen dat je hond uiteraard bij dezelfde, lieve, eigenaars terechtkomt. Mooi ideetje, nee? Of is het ethisch toch een brug te ver?

Spoedbestelling

En wat als je nu te laat bent en je huisdier sterft plots? Niet gevreesd, volgens ViaGen kan je ook nog perfect een spoedbestelling plaatsen en een staaltje afnemen van een dier dat al gestorven is. Tot vijf dagen na overlijden kan het, maar je moet het lichaam wel koel bewaren. En een spoedbestelling komt natuurlijk aan een meerprijs.

Voor wie kleine Fluffy wil laten klonen om z’n kinderen een levensles te besparen: de pups moeten wel degelijk gedragen worden en ouder worden. Je legt dus toch beter uit aan Marieke dat Fluffy naar de grote groene grasweide in de hemel is vertrokken.

iStock

Gesponsorde artikelen