Het nieuwe televisieseizoen komt eraan, op Eén kunnen we ‘Geub’ zien, een komische serie waarin Philippe Geubels zichzelf speelt

Eén

Vanaf 3 september kunnen we elke dinsdag kijken naar Geub, een komische reeks waarin Philippe Geubels … zichzelf speelt. Alleen gaat het niet zo goed met Philippe: zijn vrouw is ervandoor omdat ze heeft aangepapt met zijn buurman: een dertig jaar oudere, nog goed uitziende, Nederlander. Philippe ziet het allemaal niet meer zo zitten en ook zijn carrière sukkelt in het slop.

Dat is het begin van een fijne achtdelige reeks waar voor het eerst over nagedacht werd toen Philippe Geubels nog bij Woestijnvis rondliep. Het was in die tijd dat scenarist Jan Reymen het idee van een komische reeks opperde.

Het scenario is nu bij elkaar geschreven door diezelfde Jan Reymen en Jan Dircksens, die al met Philippe Geubels aan Geubels En De Belgen werkte en ook in Humo mee aan Het Gat Van De Wereld werkt. Ook Jeroom Snelders, eveneens bekend van Humo en van Het Gat Van De Wereld, schreef voor het eerst mee aan een scenario. Regisseur van dienst is Mathias De Neve, die eerder al de regie deed bij onder andere BastaDr. LivingstoneGod en klein PierkeHeylen en de Herkomst en De Mol, en met Geub zijn fictiedebuut maakt.

Vanaf de openingsscène is het raak, want daarin zien we Philippe Geubels die in zijn auto zit te treuren. Met op de achtergrond Als Een Leeuw In Een Kooi van Willy Sommers. Meteen de allereerste keer dat dat Vlaams levenslied over intrieste eenzaamheid in de juiste context geplaatst is, als je ’t ons vraagt.

Philippe Geuebels: (verrast door ons compliment) Ah, merci. Ik heb dat nummer uitgekozen omdat het paste en omdat ik ook echt een grote fan ben van Willy Sommers.

De begrafenis van Tom Boonen

Hoe is het om jezelf te spelen?

Eén

Geubels: (droog) Plezant. Ik heb er eigenlijk niet zo bij nagedacht. Ik denk wel dat mensen die mij echt kennen me ook wel ergens zullen herkennen in Geub. Anderzijds: ik kom in het echte leven niet in het soort situaties terecht waar ik in Geub wel in terecht kom dus ik heb geen idee hoe ik zou reageren. Ik denk dat ik dus toch echt een acteur ben. (lacht)

De laatste jaren heb je nieuwe horizonten verkend. Je was interviewer in Taboe, quizmaster in Is Er Een Dokter In De Zaal? en nu acteur in Geub. Ben je bewust dingetjes aan het uitproberen?

Geubels: Eerlijk: ik ben verrast dat je dit zegt, want ik voel het niet aan alsof ik zo’n totaal verschillende dingen aan het doen ben. Voor mij voelen al die projecten aan als facetten van hetzelfde: televisie maken. Had je tien jaar geleden gezegd dat ik dit allemaal zou doen, dan zou ik wel heel verrast geweest zijn. (lacht) Ik heb ondertussen al wel veel geleerd en ik heb ook al van heel goeie mensen geleerd. Als je bij Woestijnvis of Panenka mag rondlopen, dan steek je wel wat op. Als je met Kat Steppe op stap mag: daar leer je ook wel wat van.

De eerste aflevering is meteen de zotste: Tom Boonen wordt erin om zeep geholpen en een groot deel van die aflevering speelt zich af op de begrafenis van Tom.

Geubels: Hahaha, ja. Het is dat idee dat heel de reeks heeft opengetrokken. Vanaf het moment dat Tom Boonen te pletter valt, weet je als kijker: oké, ’t is niet echt en alles kan. Nu ik erbij nadenk: ’t moet toch gek zijn voor Tom om zijn eigen begrafenis te zien. (lacht)

Echt alleen maar om te lachen

De reeks is al sinds april beschikbaar via Play van Telenet, er is dus ook al een golf van reacties geweest.

Geubels: En die waren bijna allemaal goed. Er waren ook twee of drie matige recensies, maar negatieve reacties of recensies trek ik me al lang niet meer aan.

Er zitten moppen in Geub over penissen en condooms, over bejaarden, bejaardenseks, porno en dementie. Ik voel de “En dat met ons belastingsgeld!”-lezersbrieven al aankomen.

Geubels: (opnieuw verrast) Ah echt? We zullen zien. Laat het me duidelijk stellen dat het niet daarom is dat we die moppen hebben geschreven. We konden ze gewoon niet laten liggen. (lacht) Het is om te lachen en echt alleen maar om te lachen, misschien toch eventjes belangrijk dat we dat benadrukken voor mensen die willen beginnen kijken. Het is onnozel, maar wel plezant.

Op naar De Slimste Mens

We gaan je ook zien in De Slimste Mens Ter Wereld dit seizoen, maar dan wel als kandidaat.

VIER

Geubels: Ja, daar heb ik veel zin in. Ik begin eraan zonder verwachtingen. Ik ben wel op de hoogte van de actualiteit, ik ben competitief en ik ga mijn best doen, maar laat ons eerlijk zijn: er zijn mensen die veel slimmer zijn dan ik. Maar ik win wel graag: mijn vrienden weten dat als ik een gezelschapsspel verlies dat het dan toch op zijn minst lijkt alsof m’n dag om zeep is.

Je exclusiviteitscontract met Eén loopt al sinds 2017. Je blijft nog even en er wordt ook een tweede reeks van Taboe voorbereid.

Panenka

Geubels: We hebben een oproep gedaan voor groepen in heel veel verschillende richtingen: mensen met een afwijkend uiterlijk, mensen met een bijzondere seksuele voorkeur, mensen die kampen met een verslaving, feministen en agenten. Ik hou van dat programma, maar ook daarbij volg ik, tijdens de gesprekken bijvoorbeeld, gewoon mijn buikgevoel. Dat laat me niet zo vaak in de steek.

Vind je ’t soms zelf niet verbazingwekkend waar je nu staat? Ik heb zelf sociale angst en ik zie mezelf nooit doen wat jij nu doet. Je schuimt de podia af als komiek én bent schermgezicht.

Geubels: Net als jij doet als journalist kan ik de verschillende rollen van elkaar loskoppelen. Ik heb daar ook wel stappen gezet doorheen de jaren. Interviewen zal voor jou nu een veilige context zijn. Vanuit zo’n veilige context kan je weer een stapje verder zetten, waardoor dat ook weer veilig wordt. Zo heb ik het alleszins altijd gedaan: stapje voor stapje.

Geub is vanaf 3 september elke dinsdag om 21.30 te zien op Eén

Gesponsorde artikelen