Het smogalarm absurd? Hadden deze steden maar op de smog gelet

We mogen vandaag en morgen maar 90 kilometer per uur rijden op verschillende snelwegen in Vlaanderen. Vooral rond Brussel en Antwerpen moet je goed naar de snelheidsmeter kijken, want de politie heeft extra controles aangekondigd. Reacties van bestuurders zijn gemengd: de meerderheid zal zich er wel aan houden, maar toch vindt iedereen het idee absurd. Nochtans zijn er genoeg voorbeelden van grote steden waar de smog gevaarlijke limieten overschreden heeft.

10. Mexico City

Hoofdstad van Mexico – bijna 9 miljoen inwoners

Lange tijd was Mexico City een van de meest vervuilde steden ter wereld. De smog wordt verergerd door de ligging van de stad tussen drie bergen. Tegenwoordig verbetert de situatie dankzij nieuwe reglementen voor vervoer en de sluiting van enkele erg vervuilende fabrieken.

9. Moskou

Hoofdstad van Rusland – ongeveer 12 miljoen inwoners

Het ziet er misschien hetzelfde uit, maar smog is overal ter wereld toch een beetje verschillend. In Moskou bestaat de smog bijvoorbeeld uit grote hoeveelheden koolwaterstoffen. De wind waait er vaak uit het westen en blaast de smog zo vooral naar één helft van de stad. Wie betere luchtkwaliteit wil, kan daarom best naar het westen van de stad gaan.

8. Dhaka

Hoofdstad van Bangladesh – ongeveer 6 miljoen inwoners

Een van de meest vervuilde steden ter wereld ligt in Bangladesh. In Dhaka sterven volgens schattingen van het Max-Planck Instituut jaarlijks 15.000 mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Nergens ter wereld is de concentratie zwaveldioxide zo hoog.

7. Caïro

Hoofdstad van Egypte – ongeveer 8 miljoen inwoners

De slechte luchtkwaliteit in Caïro veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen onder de inwoners, zoals chronische ademhalingsproblemen en longkanker. Er hangt vaak smog boven de hoofdstad van Egypte, aangezien er steeds meer verkeer komt en de industrie er snel groeit.

6. Riyadh

Hoofdstad van Saoedi-Arabië – ongeveer 5 miljoen inwoners

Niet alleen uitlaatgassen van auto’s en industrie behoren tot de oorzaken van smog, in de hoofdstad van Saoedi-Arabië krijgen ze regelmatig met zandstormen te maken. En die stormen verhogen de hoeveelheid partikels in de lucht. De intense UV-stralen veranderen de uitstoot van industrie en verkeer ook in ozon.

5. New Delhi

Hoofdstad van India – bijna 10 miljoen inwoners

In slechts dertig jaar is het aantal auto’s in New Delhi toegenomen van 180.000 tot 3,5 miljoen. Toch zijn de kolencentrales in de stad het grootste probleem. Zij zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de totale luchtvervuiling.

4. Lahore

Stad in Pakistan – 10 miljoen inwoners

Pakistan beleeft zware milieuproblemen en de luchtvervuiling is er heel zorgwekkend. Vooral in Lahore, de op één na grootste stad van Pakistan, hangt er voortdurend smog. De vervuiling heeft allerlei oorzaken: veel verkeer, de verbranding van afval en stof uit de omringende woestijnen.

3. Ulan Bator

Hoofdstad van Mongolië – meer dan een miljoen inwoners

Als één van de oudste hoofdsteden ter wereld is Ulan Bator ook een van de meest vervuilde. De verbranding van kolen en hout dragen bij tot 70 procent van de smog in de stad.

2. Ahwaz

Stad in Iran – 1,3 miljoen inwoners

Op nummer twee in deze lijst, maar enkel op basis van smog zou deze stad volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie nummer één in de wereld zijn. De stad in Iran is immers bekend voor zware industrie met olie, metaal en gassen.

1. Peking

Hoofdstad van China – ongeveer 20 miljoen inwoners

Nog altijd de trieste koploper als het om vervuiling gaat. In Peking worden soms waarden gemeten die niet eens op een normale schaal passen. Het moet zowat de ongezondste stad ter wereld zijn. En toch zou Peking niet eens in de top tien staan als we enkel naar smog zouden kijken, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie.(Bron: dw.de)
Meer
Lees meer...