Left Right
scrollTop top

Hilde Van Mieghem: “Onwaarschijnlijk dat Bart De Pauw door Humo-lezers uitgeroepen is tot ‘Man van het jaar'”


Hilde Van Mieghem: “Onwaarschijnlijk dat Bart De Pauw door Humo-lezers uitgeroepen is tot ‘Man van het jaar'”

Bart De Pauw denkt misschien liever niet terug aan 2017, maar de Humo-lezer wilde hem toch graag ‘bekronen’ voor zijn afgelopen jaar. Zo sleepte hij in de jaarlijkse pop poll van het tijdschrift maar liefst twee titels in de wacht. Die van ‘Man van het jaar’ en misschien nog opvallender: ‘Bekwaamste tv-figuur’. Tegen newsmonkey reageert Hilde Van Mieghem, een van de luidste stemmen in het #MeToo-verhaal, op deze verkiezing. 

Televisiemaker Bart De Pauw heeft er een heftig jaar opzitten. Begin november werd hij na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de deur gezet bij de VRT. De Pauw maakte het nieuws over het einde van zijn samenwerking met de openbare omroep zelf bekend in een videoboodschap op YouTube. De zaak wordt momenteel gerechtelijk onderzocht en krijgt dus ongetwijfeld nog een staartje.

‘Man van het jaar’

Maar dat zal de Humo-lezer worst wezen. Die stemde De Pauw prompt tot de ‘Man van het jaar’. Hij haalde het in die categorie met 527 stemmen van tennisspeler David Goffin, die er met de finale van de masters en winst tegen z’n idool Roger Federer een topjaar op heeft zitten, maar zich met 322 stemmen tevreden moest stellen met de tweede plaats op de ranglijst van de Humo-lezer. Amerikaans president Donald Trump sluit de top 3 af met 286 stemmen.

En ook in een tweede categorie ging Bart De Pauw met de overwinning lopen. Hij werd uitgeroepen tot ‘Bekwaamste tv-figuur’, met 699 stemmen. Erik Van Looy strandde met een pak minder stemmen, 341 om precies te zijn, op de tweede plaats.

Humo zelf geeft aan de benoeming een ludieke twist. “Een existentieel gemis fikt al onze gedachten op, we horen een onverguld verlangen luid boeren, diep in onze ziel knaagt en kauwt er iets onverwerkts: hoe kunnen we in hemelsnaam verder met ons leven nu de openbare omroep ons die aflevering van Twee tot de zesde macht met Sergio en Sam Gooris onthoudt?”, schreven ze onder de top 10.

‘Lul van het jaar’

Iets minder blij zal De Pauw ongetwijfeld zijn met zijn tweede plaats in de categorie ‘Lul van het jaar’, waar hij met 641 stemmen strandde na Donald Trump. De Amerikaanse president won de titel met een verpletterende 1947 stemmen.

Ook het vermelden waard is de derde plaats die De Pauw in de wacht sleepte in de categorie ‘Wie wil u het liefst uit de kleren zien gaan’. Waar hij de hoogstgeplaatste man is en zo nipt Matthias Schoenaerts achter zich laat.

VRT

“Men neemt het op voor de man en niet voor de vrouw”

We vroegen Hilde van Mieghem, die het in de heisa rond De Pauw opnam voor de vrouwen die klacht indienden tegen De Pauw, om een reactie. “Onwaarschijnlijk”, laat ze weten. “Men neemt het dus nog steeds op voor de man en niet voor de vrouw.” Ze heeft ook een verklaring voor de verkiezing van De Pauw. “Deze verkiezing toont aan dat er nog steeds weinig info is bij de lezers. Maar ik vermoed dat er snel meer duidelijk gaat worden eens er meer bekend raakt over het proces. Ik vind het vooral vreemd dat Humo zelf niet harder gereageerd heeft op deze resultaten.”

‘Vrouw van de dag’

Van Mieghem werd onlangs zelf nog bekroond tot ‘Vrouw van het jaar’ door weekblad Knack. Dat lauwerde haar als Vlaams gezicht van de #MeToo-beweging, die aan de basis stond voor de vele onthullingen omtrent grensoverschrijdend gedrag. Naar eigen zeggen “een vreemd iets”. Ze kan zelf amper geloven dat ze die titel kreeg. Maar ze ziet er ook het belang van in. “Schrijfster Heleen Debruyne zei het ook al, dat het ergens jammer is dat ik die titel krijg omdat ik openlijk opkom voor vrouwen en niet voor mijn werk. Maar het is ook gewoon zo belangrijk dat men opkomt voor vrouwen. Dus die verkiezing tot ‘Vrouw van het jaar’ betekent toch wel iets.”

Maar ze relativeert de erkenning ook. “Ik voel me niet per se de ‘Vrouw van het jaar’, maar eerder de ‘Vrouw van de dag'”, lacht ze. “Vandaag precies 35 jaar geleden zette ik een prachtige vrouw op de wereld. Mijn dochter, Marie (Vinck, nvdr). Daar ben ik vandaag, meer dan ooit, trots op.”

VRT

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  679.771
 • Aantal
  doden
  20.472