Hoe bruiner je je frieten bakt, des te groter het risico op kanker (maar niet iedereen is het ermee eens)

Hoe bruiner je je frieten bakt, des te groter het risico op kanker (maar niet iedereen is het ermee eens)

Iedere Belg weet wel dat frieten perfect goudgeel moeten zijn, en dat is maar goed ook. Volgens een studie van het Britse agentschap voor voedselveiligheid verhoogt het risico op kanker naarmate je ze lange tijd aan een hoge temperatuur blootstelt. Maak je toast of bak je frieten, dan moeten ze eruit voor ze bruin beginnen kleuren.

Aardappelen en brood lijken onschuldige producten, maar je mag ze niet te lang blootstellen aan hoge temperaturen. Zowel toast als frietjes zijn niet alleen het lekkerst wanneer ze een mooie goudgele kleur hebben, ze zijn ook veel gezonder. Een stof die acrylamide heet, komt vrij wanneer je producten rijk aan zetmeel te lang verhit. En die stof zou het risico op kanker verhogen. De raad van de Britse overheidsdienst luidt dan ook dat je brood en aardappelen aan lagere temperaturen moet verwarmen en dat ze geen bruine kleur mogen krijgen.

EPA

Kappers, opgelet!

Het onderzoek krijgt echter veel kritiek, aangezien er volgens experts ergere risico’s op kanker zijn dan een bruinkleurig frietje of iets te hard gebakken toast te eten. Ze verwijzen dan naar roken, drinken en overgewicht. Niet te veel frieten eten zou dus een beter advies zijn. Ook een instelling voor kankeronderzoek in het Verenigd Koninkrijk vindt de studie zinloos. Ze stellen dat acrylamide wel het potentieel heeft om kankerverwekkend te zijn, maar uit andere onderzoeken blijkt dat de meeste types kanker hier niet door worden beïnvloed.

De meningen zijn dus uiteenlopend. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft acrylamide volgens Mashable alvast in dezelfde risicogroep ondergebracht als anabole steroïden, rood vlees eten, zeer warme drankjes drinken en werken als kapper. Kappers die hun steak graag bleu met fel doorbakken frietjes eten, en nadien een gloeiend hete koffie drinken terwijl ze steroïden laten inspuiten, moeten zich dus zorgen maken…

Getty Images

Gesponsorde artikelen