Hoe de maffia één van grootste vluchtelingenkampen in Europa runt en daar al 30 miljoen aan Europees geld verduisterde

Vanwege de grotere vluchtelingenstromen in de laatste jaren is de opvang van vluchtelingen zeer aantrekkelijk geworden voor de maffia in Italië. Dat bleek nog maar eens nu de politie eindelijk is tussengekomen in het kamp van Isola Capo Rizzuto. 68 mensen die daar werkten, inclusief de priester, zijn opgepakt. De Calabrische maffia, de ‘Ndrangheta, een van de machtigste criminele organisaties ter wereld, runt de boel daar al 10 jaar. En stak al meer dan 30 miljoen euro Europees geld in haar zakken.

Naast de lokale priester, don Edoardo Scordo, is ook Leonardo Sacco aangehouden, de 35-jarige broeder die één van de kopstukken is van de katholieke organisatie Confraternità della Misericordia (een Italiaanse versie van onze Broeders van Liefde) met zetel in Toscane. Het broederschap zou nauw verweven zijn met de Calabrische maffia.

Ook de de baas van een plaatselijke NGO is opgepakt melden Italiaanse media. De groep van 68 runde het opvangkamp voor vluchtelingen in de buurt van Crotone.

De groep wordt verdacht van “banden met de maffia, wapenhandel en fraude”. De Arena-clan van de Calabrische maffia, de ‘Ndrangheta, zou al meer dan tien jaar de controle hebben gehad over het kamp, wat gefaciliteerd werd door de connecties met de Confraternità della Misericordia.

Twee wc’s, geen schoenen

De baas van de katholieke hulporganisatie dat het centrum runt zou de ‘Ndrangheta hebben geholpen bij de infiltratie. Hij zou er ook voor hebben gezorgd dat de maffia grote opdrachten voor alle uitbestede jobs in het kamp kreeg toegespeeld. Het opvangkamp in de buurt van de havenstad Crotone is een van de grootste van Europa. Veel vluchtelingen die stranden op het eiland Lampedusa wanneer ze van Libië komen, belanden er.

De maffiosi die het kamp runden, verduisterden een flink deel van de 16 miljoen euro die het kamp jaarlijks van de Italiaanse staat en de EU kreeg. Ze deden dat onder meer door het “zakgeld” van de migranten in te pikken, maar ook door geld bestemd voor eten en medische voorzieningen op hun bil te slaan.

Ook werden cijfers opgeklopt: meer vluchtelingen betekende immers meer overheidsgeld. Zo werd dagelijks 10.000 euro alleen al verdiend met het stelen van geld bestemd voor migranten die er niet eens waren.

Een inspectie bracht onlangs nog aan het licht dat vluchtelingen bovendien voedsel kregen dat vervallen was en dat voor een prikje was gekocht door de maffia. In één hal sliepen 70 minderjarige vluchtelingen die niet eens schoenen hadden gekregen en bovendien waren daar maar twee toiletten.

De ‘Ndrangheta: drugs goed voor 3% van Italiaans BNP

De ‘Ndrangheta is een op de Siciliaanse maffia lijkende misdaadorganisatie die haar oorsprong vindt in het bergachtige Calabrië, in het zuiden van Italië. De ‘Ndrangheta is momenteel groter in de wereld dan de Cosa Nostra en een van de machtigste criminele organisaties ter wereld. Ze is ook in ons land actief.

Oorspronkelijk hield de organisatie zich bezig met afpersing door het innen van beschermgeld. In de jaren zeventig werden ook ontvoeringen toegevoegd aan de activiteitenlijst. Tegenwoordig houdt de ‘Ndrangheta zich naast afpersing, ook vooral bezig met cocaïnehandel. Ze zijn de grootste importeurs en verdelers van cocaïne in Europa en heeft onder meer door banden met de kartels als monopolist beschouwd op het gebied van de import vanuit Colombia. Geschat wordt dat 70% van de Colombiaanse coke via Spanje wordt ingevoerd, de rest komt via Antwerpen en Rotterdam.

De onorata società (het gerespecteerd gezelschap) zoals ze zichzelf noemt, draait een omzet van 25 miljard euro per jaar aan drugs, wat ongeveer overeenkomt met 3% van het Italiaanse bruto nationaal product. Ook in de wapenhandel loopt de ‘Ndrangheta voorop, met een omzet van ongeveer vijf miljard euro per jaar.

Trucs en drugs

De ‘Ndrangheta investeert haar geld (om het wit te wassen) in bouwprojecten in binnen- en buitenland, tot in onze contreien toe. In Italië is één van de voornaamste trucs om haar geld wit te wassen door de financiering van bouwprojecten op zich te nemen, maar daarbij wordt de bouw niet altijd afgerond, vandaar de vele onafgebouwde huizen in het Italiaanse landschap, met name in het zuiden.

De ‘Ndrangheta wordt gezien als de sterkste en gevaarlijkste misdaadorganisatie in Italië en de wereld. Na de bloedige strijd in de jaren 90 heeft de Siciliaanse Cosa Nostra, vanouds de machtigste misdaadorganisatie in het land, aan macht ingeboet doordat veel leden opgepakt zijn. De ‘Ndrangheta heeft daardoor een monopoliepositie in de drugshandel kunnen opbouwen.

De ‘Ndrangheta heeft altijd nauwe samenwerkingsverbanden gehad met de andere maffiaclans, zoals de Cosa Nostra, de Camorra en de Sacra Corona Unita. Zij hielpen elkaar vooral met de drugssmokkel, maar ook met de handel in sigaretten en andere criminele activiteiten. Bij de samenwerking hadden beide partijen altijd een voordeel: de ‘Ndrangheta is nooit betrokken geweest in oorlogen tussen families van andere organisaties.

Het is niet voor het eerst dat de maffia infiltreert in de vluchtelingenopvang in Italië. Eerder werd de aanwezigheid van de maffia al ontdekt in kampen in en rond Rome en bij het grote kamp Mineo op Sicilië.