Hoe geraak je af van die vreselijke statische elektriciteit?

Hoe geraak je af van die vreselijke statische elektriciteit?

Tijdens de koude winterdagen is het aangeraden om laagjes te dragen. Daardoor krijg je het lekker warm, maar je loopt ook het risico om elektrisch geladen te worden. Met deze tips ben je zo van die vervelende statische elektriciteit verlost. 

Statische elektriciteit ontstaat door wrijving van verschillende stoffen en gebeurt vooral wanneer er een droge lucht is. In de winter, wanneer de verwarming vaak aan staat, komt dit dus vaker voor. Zo kan het al eens knetteren als je je wintertrui uitdoet, kan je haar alle kanten uitgaan of kan je iemand per ongeluk een shock geven wanneer je hem of haar aanraakt. Maar met deze tips geraak je die elektrische lading gemakkelijk kwijt.

Beter voorkomen dan genezen

Je kan statische elektriciteit op verschillende manieren voorkomen.

  1. Draag schoenen met lederen zolen in plaats van met een zool van rubber. Rubber houdt namelijk gemakkelijk elektrische ladingen bij.
  2. Haal een ijzeren kapstok door je kleding voor je ze aantrekt. Ga over de volledige oppervlakte om alle mogelijke statische elektriciteit te verwijderen.
  3. Spuit haarlak op je kleding. Haarlak werkt tegen statisch haar, maar ook tegen statisch geladen kleding. Als je een beetje haarlak spuit op je kleding net voor je ze aantrekt of wanneer je ze net aanhebt, creëer je een beschermingslaag tegen statische elektriciteit.
  4. Spuit aangelengde wasverzachter op je kleding. Je kan statische elektriciteit vermijden door de kleding te besproeien met een mengsel van ongeveer één deel wasverzachter en dertig delen water. Een heel klein beetje wasverzachter doet het werk al dus.
  5. Hang een metalen veiligheidsspeld aan je kleding. Deze zal je kleding ontladen wanneer je toch te maken krijgt met statische elektriciteit.
  6. Het helpt ook om je huid voldoende te hydrateren met bodylotion, waardoor er dus minder droogte is en statische elektriciteit moeilijker tot stand komt.
  7. Voeg een schepje baking soda toe aan je wasmachine. Dit vormt een beschermlaag tegen statische elektriciteit rond je kleding.
  8. Voeg azijn toe aan je wasverzachter bij het wassen. Azijn verzacht je stoffen, maar neemt ook statische elektriciteit weg.
  9. Stop een balletje aluminiumfolie toe aan je wasmachine tijdens het wassen. Dit balletje zal de elektrische ladingen opnemen. Haal het balletje wel uit je was voor je het gaat drogen, want het is gevaarlijk om aluminiumfolie in de droogkast te steken.
  10. Droog je kleding niet in de droogkast, maar hang ze uit om te drogen. De droogkast is een broeihaard voor statische elektriciteit.
iStock

Toch geladen?

Ben je toch elektrisch geladen dan kan je nog steeds van je lading af geraken door met een metalen sleutel (of iets anders metaal) een metalen deurknop of een kraan aan te raken. Hierdoor zal de lading via de sleutel overgaan op de kraan of deurknop, waardoor je zelf amper iets merkt van de overdracht.

iStock

Gesponsorde artikelen