Hoe kan je weten of ook jouw Facebookaccount gehackt is?

Hoe kan je weten of ook jouw Facebookaccount gehackt is?

Facebook moest recent toegeven dat zo’n dertig miljoen accounts het slachtoffer zijn van hacking. De hackers kunnen persoonlijke informatie over jou te weten komen, maar hoe weet je nu of jouw account bij de slachtoffers was? 

Of je nu graag op restaurant gaat, je favoriete films, maar ook je e-mailadres en je telefoonnummer: zo’n dertig miljoen mensen met een Facebookaccount hebben die informatie mogelijk moeten afgeven aan een hacker. Dat je best regelmatig je paswoorden en veiligheidsmaatregelen nakijkt, is duidelijk, maar dan is het ook goed om te weten of je ook effectief gehackt bent. Gelukkig is daar een makkelijke manier voor.

Telefoonnummers en e-mailadressen

Het eerste wat je moet doen is naar de centrale hulppagina van Facebook gaan. Die kan je hier vinden, en daar krijg je meteen een stapel informatie over wat er juist gebeurd is bij Facebook. Kort gesteld: zo’n 90 miljoen accounts waren kwetsbaar door een bug in Facebook z’n software. Van die 90 miljoen was er bij vijftien miljoen een e-mailadres en/of telefoonnummer zichtbaar. Bij 14 miljoen accounts werd nog andere informatie gezocht: je thuislocatie bijvoorbeeld.

Er zitten steeds minder jongeren op Facebook.

Als je account gehackt is, dan krijg je van Facebook ook meteen te zien welke informatie zichtbaar was voor de hackers. Als er niets aan de hand is, dan krijg je ook die boodschap te zien.

Grootste Facebookhack ooit

De laatste inbreuk is de grootste hack ooit bij Facebook: tot 25 september bleef Facebook één van de bestbeveiligde sociale media. Eind september bleek die security niet zo onfeilbaar als gehoopt: miljoenen mensen kregen de vraag om opnieuw in te loggen. Bij die inlog werd een versleuteling voorzien zodat een nieuwe hack via dezelfde weg onmogelijk zou zijn. Achteraf pas gaf Facebook tekst en uitleg.

iStock

Gesponsorde artikelen