Hoe NASA volgens non-believers bij vlucht Orion stelde dat we nooit op de maan zijn geland (en waarom dat niet klopt)

Is de mens ooit wel echt op de maan geland? Bijna niemand twijfelt daaraan, maar toch bestaan er nog steeds non-believers die denken dat NASA alles in scène heeft gezet. En bijna had NASA hen gisteren tijdens de proefvlucht van Orion gelijk gegeven. De wetenschappelijke uitleg achter deze nieuwe mijlpaal, die ons op weg zet naar Mars, zorgde immers immers voor verwarring. En dat heeft enkele slapende honden wakker gemaakt.

Het was weer ‘a giant leap for mankind’, toen Orion gisteren een succesvolle testvlucht afrondde. Orion is de opvolger van de spaceshuttles en moet de mens ergens in de toekomst naar Mars brengen. Het filmpje dat NASA naar aanleiding van de vlucht uitbracht, is dan ook erg interessant. Het legt uit hoe Orion het potentieel heeft om ons verder van huis dan ooit tevoren te brengen. Maar tegelijk zat er een kink in de uitleg die helaas weer voer tot discussie opleverde.

Radioactieve gordel

Zo is te horen hoe de capsule naar een hoogte van ongeveer 5.800 kilometer boven de aarde wordt getild. Het is immers de bedoeling van de proefvlucht om Orion door de Van Allen-gordel te sturen. Dat is een dikke strook met radioactieve deeltjes die door de magnetische velden van onze planeet worden veroorzaakt. Een reis door zo’n magnetisch veld kan gevaarlijk zijn voor menselijke reizigers. Ook het computersysteem van Orion kan beschadigd raken door die stralingsgolven. Er is dus nood aan een soort schild om de binnenkant te beschermen. “Deze uitdagingen moeten we oplossen voor we mensen naar dit deel van de ruimte sturen”, klinkt het.

Euhm, maar wat dan met de Apollo-missies naar de maan in de jaren 60 en 70? Toen moeten er toch ook mensen door deze gordel gevlogen zijn? De reacties bleven niet uit. ‘Hebben jullie nu net gezegd dat jullie nooit op de maan zijn geweest?’ Of nog: ‘als het passeren van de Van Allen-gordel het enige probleem is, dan zouden we nu toch al op Mars moeten zijn geland of naar Saturnus of Jupiter kunnen vliegen? We zijn immers op de maan geweest, toch?’

EPA
EPA

Niet vergelijkbaar met Apollo

NASA kan maar beter een goede uitleg hebben. Was het dan toch allemaal een grap? Natuurlijk niet, want de astronauten van de Apollo-missies zaten niet lang genoeg in de Van Allen-gordel om schade op te lopen. Ze zijn wel degelijk blootgesteld aan straling, maar niet meer dan is toegelaten voor arbeiders in Amerikaanse kerncentrales. Maar waarom zou het met Orion dan anders zijn?

Ten eerste kan je de elektronica van Orion niet vergelijking met wat de Apollo-toestellen aan boord hadden. De systemen zijn complexer en kunnen helemaal ontregelen door de straling in de gordel. Het is dus absoluut noodzakelijk om dat materiaal te testen voor er mensen met Orion kunnen meevliegen.

Ten tweede zal Orion niet gewoon even over en weer vliegen, maar missies van 21 dagen moeten kunnen doorstaan. Langer zelfs als we ooit naar Mars willen vliegen. Daardoor zullen astronauten mogelijk maandenlang aan bepaalde hoeveelheden straling worden blootgesteld. En dus is een beschermend schild nog niet zo’n slecht idee.

Getty Images

15 keer hoger dan ISS

Dus NASA heeft wel degelijk goede redenen om Orion uitgebreid te testen, want de tijd dat de maan ons belangrijkste doel was ligt ver achter ons. Orion vloog vijftien keer hoger in de ruimte dan waar het ISS momenteel rond de planeet cirkelt. Het is al van de Apollo-missies geleden dat de mens nog eens zo ver heeft gevlogen.

Ook de toekomstige astronauten zullen natuurlijk niet langer dan noodzakelijk in de Van Allen-gordel doorbrengen, maar ze zullen tijdens lange missies wel meer straling opvangen dan hun voorgangers. Door een verlengd verblijf van Orion in de gordel wil NASA zien wat nodig is om de ruimtereizigers van de toekomst weer gezond en wel naar huis te brengen.

Gisteren in de late namiddag plonsde de capsule Orion na een vlucht van 4,5 uur in de Stille Oceaan. Missie geslaagd!

(Bron: The Huffington Post, NASA)
Meer
Lees meer...