Hoe wordt Chuck Berry begraven? Met zijn gitaar in de kist natuurlijk, en strak in het rock-‘n-roll-pak

Hoe wordt Chuck Berry begraven? Met zijn gitaar in de kist natuurlijk, en strak in het rock-‘n-roll-pak

Rock-‘n-roll-legende Chuck Berry werd gisteren begraven in zijn muzikale thuisstad St. Louis. En hoe wordt zo’n man uitgewuifd? In pure rock-‘n-roll-stijl natuurlijk, Berry ligt zelfs met zijn gitaar én zijn stage clothes in de kist. Paul McCartney, The Rolling Stones en Bill Clinton betuigden hun deelneming met bloemen, en Berrys oude band speelde voor de laatste keer zijn grootste hit Johnny B. Goode. R.I.P.!

Chuck Berry werd gisteren voor de laatste keer begroet door familie, vrienden, fan en collega’s in zijn thuisstad St. Louis, van oudsher een bedevaartsoord voor jazz en blues artiesten. Vorige maand is Berry overleden. Hij werd 90 jaar en was net als Little Richard, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley een pionier van de rock-‘n-roll.

En hoe bestel je zo’n legende ter aarde? Met veel show natuurlijk, én met zijn stamwapen binnen handbereik. Zo lag Chuck Berry opgebaard in muziekclub The Pageant met zijn iconische, knalrode Gibson-gitaar in de kist. Hij had ook zijn traditionele stage clothes aan: een opvallend wit pak, met een paars hemd en kapiteinspet. Een Brown Eyed Handsome Man tot in de kist!

Honderden fans kwamen groeten

Maar zo’n ster uit de 50s, komt daar wel volk op af? Absoluut! Honderden fans wachtten urenlang in de rij voor een laatste groet. Sommigen stonden zelfs al van 5 uur ‘s morgens voor de muziekclub te wachten om hun held zeker de laatste eer te bewijzen.

Maar dat gebeurde niet in rouwstemming want al was het een begrafenis, It’s Only Rock ‘N’ Roll. Zo had een superfan een gitaar meegenomen om Chuck Berry-liedjes te spelen tijdens het wachten.

Innige deelneming van de Beatles, The Stones en Bill Clinton

Na de laatste groet van de fans begon in The Pageant de uitvaartdienst voor Berry in intieme kring. Naast de kist stond een rouwboeket in de vorm van de gitaar van The Rolling Stones, voor wie Berry een grote invloed was. “Bedankt voor de inspiratie. Met dierbare herinneringen, Keith, Mick, Charlie en Ronnie,” stond op het kaartje.

Ook Paul McCartney en Little Richard stuurden brieven, net als Bill Clinton die erom bekend staat een passionele saxofonist te zijn. “Hij wist het publiek wereldwijd te boeien,” schreef de oud-president. “Zijn muziek appelleerde aan hoop en dromen die we allemaal gemeen hebben.”

Kiss-frontman Gene Simmons, de man met de lange tong, bracht tijdens de begrafenisdienst een hulde aan zijn idool. “Gelukkig heb ik deze zonnebril op,” zei Simmons. “Er schuilen echte tranen achter.”

Gitaar

Dat Chuck Berry met zijn gitaar begraven werd, is zo gek nog niet. Voor zijn tijd was hij erg vooruitstrevend op zijn noise machine door solo’s uit de blues in zijn liedjes te verwerken en hij was veruit de beste gitarist van de rock-‘n-roll-pioniers.

Ook droeg zijn typische, rode gitaar bij tot de signature sound van Berry. Want zijn Gibson ES-355, dat is eigenlijk een jazzgitaar uit de jaren 30. Met zijn semi-holle body en vintage pickups produceert het instrument een warm, clean geluid met een ritmisch effect. Heel anders dan bij moderne elektrische gitaren. En geef toe, die rode retro-gitaar, die is toch zo sexy als een vlammende Ferrari?

Rock In Peace

Ook mochten 300 uitgekozen fans de drie uur durende ceremonie bijwonen. Twee van Berry’s kleinkinderen hebben Summertime gezongen en Berrys oude band speelde voor de laatste keer zijn grootste hit Johnny B. Goode.

Rock In Peace, Chuck Berry!

Gesponsorde artikelen