Hoe zou het nog zijn met het aapje van Justin Bieber?

Herinner je je nog de rel rond het kapucijnaapje van Justin Bieber? In maart van vorig jaar probeerde de tienerster Mally door de Duitse douane te smokkelen, zonder de benodigde papieren. Het aapje werd in beslag genomen en vervolgens nooit opgehaald door Bieber. Wij vragen ons af: hoe zou het nog met Mally zijn?

Heel goed, zo blijkt. Na de inbeslagname werd Mally in quarantaine geplaatst in een opvangcentrum, maar na een aantal maanden verhuisde hij naar het Serengeti Safari Park in Hodagen, in het noorden van Duitsland. En daar heeft hij het erg naar zijn zin, tenminste als we Hannah Cleaver mogen geloven. Zij ging Mally opzoeken en bracht daarover verslag uit op the Dodo

“We zien hem eerst uit een klein huisje komen, op een klein eilandje in de zon. Hij reageert op het geroep van zijn verzorger, maar blijft niet lang buiten”, klinkt het. “Hij kijkt even rond, slaakt enkele typische kreten met een hoge toon, en keert daarna snel terug naar zijn nieuwe familie. Er is een koud windje en er moet gedold worden aan de touwen met de andere aapjes.”

Dat is echter niet altijd zo geweest. Omdat Mally amper negen weken was toen hij terechtkwam bij Bieber, had het aapje nog nood aan een moederfiguur. Kapucijnaapjes brengen hun eerste levensjaar immers vooral door op de rug van hun moeder. Mally’s nieuwe moederfiguur werd Jennifer Niewöhner, die verantwoordelijk is voor de aapjes in het safaripark.

“Binnen het halfuur was het duidelijk dat het goed zou gaan tussen ons”, vertelde zij aan Hannah Cleaver. Haar eerste taak was hem leren hoe hij moest eten als een echte aap. “Apenmama’s kauwen het voedsel en geven het daarna aan hun baby’s, dus dat moest ik simuleren”, legt ze uit. Maar ook andere dingen moest ze hem leren, bijvoorbeeld hoe hij zijn staart moest gebruiken of hoe hij op gras moest lopen.

Teddybeer

Na die leerperiode verhuisde Mally naar een klein huisje op het apeneiland, waar vijf weken later de kapucijnenfamilie ook terechtkwam. Eerst werden ze nog gescheiden, zodat ze elkaar enkel konden horen aan zien. Daarna werden de vrouwelijke aapjes bij Mally gebracht. “Al snel werd een van de volwassen vrouwtjes heel agressief ten opzichte van mij — een erg goed teken, want zo probeerde ze hem te beschermen”, aldus de verzorgster. Toen Mally in contact gebracht werd met de andere apen, bleef hij erg voorzichtig. “Ze waren niet agressief tegen hem, maar toch hield hij zijn teddybeer beschermend voor zich als ze dichterbij kwamen.”

Ondertussen is Mally volledig geïntegreerd in de groep. “Hij kent mij nog altijd, maar ik moedig hem niet aan om bij mij te komen voor een knuffel of een aai”, zegt Niewöhner.

Zou Mally Justin Bieber nog missen? Volgens Hannah Cleaver alleszins niet. “Het is veilig om te zeggen dat hij Bieber vergeten is, en dat er weinig of geen herinnering overblijft aan de tijd die hij doorbracht als metgezel van de popster.”

En dat is volgens haar alleen maar een goede zaak. “Toen was hij een beklagenswaardig schepsel, dat zich vastklampte aan het haar van de zanger en uitgedost werd voor de Instagramfoto’s van Bieber”, klinkt het.

En hoe gaat het nog met Bieber?

Met Mally gaat het dus goed, maar hoe gaat het nog met Justin Bieber? Zijn aapje lijkt hij alleszins vergeten te zijn. Hij kreeg van de Duitse autoriteiten tot 7 mei 2013 om de papieren voor Mally af te geven, maar dat deed hij niet. Vanaf dan werd Mally het bezit van de Duitse overheid, die Bieber daarvoor een factuur én een boete opstuurde. De kosten liepen op tot 11.000 dollar, maar de popster heeft die som nooit betaald.

En hoe het voor de rest met hem gaat? Niet zo goed, zo blijkt. Volgens entertainmentwebsite TMZ heeft de politie vandaag illegale drugs gevonden in het huis van de zanger in Los Angeles. Zijn beste vriend, rapper Lil Za, werd opgepakt, maar volgens woordvoerders heeft Bieber zelf niets te maken met de zaak. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hoe Mally daarop reageert? Zo:

Meer
Lees meer...