Hoge energieprijzen maken ruiten en kozijnen vervangen interessanter

Geschreven met branded content van kozijnen-weetjes.nl

De energiefactuur voor een gemiddeld gezin is de afgelopen tijd flink gestegen. Daarmee vertellen we waarschijnlijk niks nieuws. Steeds meer mensen hebben begrepen dat het moment is aangebroken om de isolatiewaarde van de woning aan te pakken. Alles wat daarin wordt geïnvesteerd, verdien je namelijk terug. Ook de ramen, traditioneel een grote energetische verliespost, kan je maar beter onder de loep nemen. Soms kan het ook volstaan om de kozijnen te vervangen. De nieuwe generatie kozijnen isoleren veel beter en kunnen uitstekende U-waarden voorleggen.

Keuze voor hoogrendementsbeglazing

Het is zeker niet altijd nodig om de ruiten te vervangen. Dit is vooral een goede keuze als de ruiten nog bestaan uit enkelglas, je een grondige energetische renovatie wil uitvoeren of je de woning inbraakveiliger wil maken. Ook bij onherstelbare schade aan de ruiten is vervangen een goed idee. Kies dan meteen voor hoogrendementsbeglazing. Dit komt in aanmerking voor een premie. Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie over de Mijn VerbouwPremie voor ramen en deuren.

Isoleren door de kozijnen te vervangen

Als je huidige raamprofielen nog in goede staat zijn, zijn er andere opties. Zo kan je bijvoorbeeld de krassen in het glas laten verwijderen. Het is ook mogelijk om het een en ander op te frissen door de kozijnen te vervangen. Het voordeel is dat bij het vervangen van de kozijnen de prijzen erg goed meevallen. Een nadeel is dat het louter vervangen van de kozijnen niet in aanmerking komt voor de Mijn VerbouwPremie voor ramen en deuren.

Desondanks geniet je toch van een aangename terugverdientijd. Nieuwe kozijnen isoleren vaak veel beter dan de vroegere modellen. Isolerende kozijnen hebben meestal een isolatielaag tussen de binnen- en de buitenkant of hebben luchtkamers. Visueel merk je daar niks van, maar het zorgt er wel voor dat er minder warmte naar buiten ontsnapt.

Verschillende materialen om tussen te kiezen

Kunststof kozijnen vormen de goedkoopste optie en aluminium kozijnen zijn dan weer ongelofelijk sterk. Enkel is aluminium wel wat duurder. Bij een klein raam valt dat relatief goed mee, maar zeker als je bijvoorbeeld voor een grote schuifpui prijzen vergelijkt, merk je al snel grote prijsverschillen op. Ook hout is te overwegen. Sommige houtsoorten isoleren erg goed. Bij houten kozijnen is het wel aan te raden om te kiezen voor kozijnen met het FSC-keurmerk. Dan ben je zeker dat het hout op een duurzame wijze is verkregen. Let verder op de U-waarde van de kozijnen: hoe lager deze waarde is, hoe beter.

Houd natuurlijk niet alleen rekening met de prijzen van de kozijnen, maar ook met een aantal inherente eigenschappen. Houten kozijnen zien er bijvoorbeeld goed uit, maar het vergt wel wat onderhoud. Over een periode van dertig jaar wordt de onderhoudskost per vierkante meter op ruim 570 euro geschat. Bij kunststof kozijnen (120 euro) en aluminium kozijnen (95 euro) ligt dit flink lager. Dat komt vooral doordat houten kozijnen over een periode van dertig jaar minstens twee keer moeten worden overschilderd.

Meer
Lees meer...