Left Right
scrollTop top

Holly Humberstone over spelen op ‘Jimmy Kimmel Live!’, Glastonbury en openen voor Lewis Capaldi


Holly Humberstone interview
© Holly Humberstone

Holly Humberstone wordt door heel wat muziekcritici gezien als de volgende zangeres die een grote doorbraak zal beleven. Zonder nog maar één nummer te hebben uitgebracht, stond ze al op het prestigieuze festival Glastonbury. Bovendien mocht ze al het voorprogramma voor Lewis Capaldi verzorgen. In ons land stond ze al in Vorst Nationaal. Wij spraken met Holly Humberstone.

Je hebt net een nieuw EP ‘Falling asleep at the wheel’ uit. Zit er een algemeen concept achter?

Holly Humberstone: “Voor de EP heb ik twee jaar lang geschreven over dingen die ik heb meegemaakt en mijn gevoelens. Vaak schrijf ik om dingen te versimpelen. Veel van mijn gevoelens en gedachten in mijn hoofd zijn rommelig en verwarrend, dus ik vind het heel therapeutisch om ze in een liedje te stoppen. De liedjes begrijp ik meer dan de verwarring in mijn hoofd. Dus veel van het EP ben ik, werkend door verschillende gevoelens over verschillende relaties en dingen die in mijn leven gebeurden in die twee jaar.”

Is dat je inspiratiebron, jouw interne gevoelens?

Holly Humberstone: “Ja, verschillende zaken eigenlijk. Vaak ga ik in een sessie en ga ik schrijven en weet ik niet wat eruit gaat komen, maar ik weet wel dat het van mijn hart moet. Dan vind ik het erg therapeutisch om door die gevoelens en gedachten heen te werken en te proberen om uit te vinden waarom ik mij zo voel over iets. Dus ik denk dat ik inspiratie krijg van mijn eigen verwarring, maar liedjes kunnen ook van andere plekken komen, soms loop ik rond en denk ik aan coole woorden en zinnen of concepten die ik noteer op mijn telefoon, en dan komt daar een liedje uit. Of films enzo, sommige inspireren mij. Dus ideeën komen echt van overal vandaan, ze zijn allemaal geformuleerd door verschillende manieren.”


Dus je start altijd met de woorden, nooit met de gitaar?

Holly Humberstone: “Niet altijd, als ik in mijn eentje schrijf, start ik met woorden of voeg ik er wat piano of gitaar aan toe. Maar als ik schrijf met Rob, met wie ik veel schrijf, gaan we gewoon zitten en hij creëert dan iets wat heel cool klinkt op Logic, een softwareprogramma, en we werken daar samen aan. We hebben dat voor best wat tracks op de EP gedaan, voor Overkill bijvoorbeeld. Dat wat best cool, het is gewoon leuk, het is altijd leuk om het te doen op verschillende manieren.”

Overkill

Waar gaat Overkill eigenlijk over?

Holly Humberstone: “Ik schreef Overkill ongeveer een jaar geleden. Ik was net beginnen afspreken met een jongen en ik was er enthousiast, maar ook erg nerveus om toe te geven hoe ik me voelde. Ik ben bang voor afwijzing, en ik wist niet of hij hetzelfde voelde. Dus ik ging naar een sessie, en ik schreef met twee van mijn favoriete mensen ooit om mee te schrijven, Ben en Rob, en ik heb gewoon beschreven hoe ik me voelde. Toen hebben we de zin ‘a couple more tequilas, and I’ll tell you how I’m feeling’ bedacht, wat de openingszin van het nummer is. En toen we dat hadden, zaten we van ‘ja, dit is zo goed’. We zetten het op herhaling en dansten er gewoon op, dat we iets erg cools hadden gemaakt, en ik wilde gewoon alle verwarrende rare gevoelens omvatten van het verliefd worden op iemand voor de eerste keer.

Coole clip trouwens, een beetje rommelig met opzet?

Holly Humberstone: “Ja, we filmden die tijdens de lockdown. Normaal heb ik een crew en doen we een heel mooie video, maar voor die video had ik alleen mijn zussen thuis. Dus we besloten om een kleine VHS-camera mee te nemen in het bos dichtbij ons huis. En ik playbackte letterlijk en ze liet mij haar achtervolgen door het bos. Ik struikelde overal over, het was heel leuk, en ik vind het mooi hoe het eruit ziet. Ik denk dat als we een erg strakke video hadden proberen te maken, dat het er heel slecht uit zou hebben gezien. Dus ik vind die heel leuk, hij is cool en huisgemaakt.

Glastonbury

Je opende al voor Lewis Capaldi en je speelde al op Glastonbury. Hoe was dat?

Holly Humberstone: “Dat was zo gek voor mij. Glastonbury was denk ik twee zomers geleden, denk ik. Dat was erg gek, want dat was mijn eerste echte festival, en je hoort natuurlijk over alles wat op Glastonbury gebeurt. Het is zo’n onbereikbare plek om te spelen, en ik kreeg op een of andere manier de gelegenheid. Ik kwam er terecht door een actie van de BBC. Ik denk dat ik 18 was, wat compleet gek voor mij was.”

“En de Lewis Capaldi-tour was ook heel cool, want daarvoor had ik vooral heel kleine support tours gedaan in het Verenigd Koninkrijk, in zalen van minder dan 500 mensen. Om vanaf dat formaat naar Lewis Capaldi-formaat, bijna stadions in Europa te gaan, was angstaanjagend, maar heel cool. Ik heb ook zelf solo opgetreden, dus dat was ook heel eng, maar eenmaal na de eerste show, was het van ‘ik kan hier gewoon van genieten’. Ja het was heel leuk, ik wil heel graag weer op tour. Ik werd vanochtend wakker en dacht eraan hoe leuk het was, ik heb heel veel zin om weer op tour te gaan en nieuwe plekken te ontdekken en dat soort dingen.”

Is er veel verschil tussen een Brits en een Europees publiek?

Holly Humberstone: “Ja, ik denk dat ik maar één keer eerder naar Duitsland was geweest, heel lang geleden, met een schoolreisje. Een groot deel van de shows waren in Duitsland of in omringende landen als België. En ik merkte dat mensen zo aardig waren, ik had niet verwacht dat ze zo lovely zouden zijn, vergeleken met Engels publiek, dat soms rumoerig is. Je hebt mensen die geen interesse hebben in de andere optredens maar alleen de hoofdact willen zien.”

“Dus ik was positief verrast in Europa dat iedereen zo lovely was, en erg respectvol, en mensen die me later berichtten hoe leuk de het vonden en niemand was respectloos of onbeschoft tijdens mijn optredens, waarvan ik dacht: ‘Wow, dit zou in Engeland nooit zo gaan.’ Ja het was zo leuk, k heb zin om weer terug te gaan.”

Jimmy Kimmel

Hoe was het om op de show van Jimmy Kimmel op te treden?

Holly Humberstone: “Het was zo cool. Het was mijn eerste televisieoptreden, en dan meteen Jimmy Kimmel. Ik denk dat het erg cool was geweest, extra cool, als ik er echt heen had kunnen vliegen en bij de echte (fysieke) show had kunnen optreden, maar het is hoe dan ook goed dat ik het heb kunnen doen. We filmden het iets buiten mijn huis, het was gewoon heel chill en we konden gewoon precies filmen zoals we wilden, allemaal coole creatieve dingen doen. Ja dus het was erg cool en relaxed, en we kwamen op een moment dat ik er echt heel tevreden mee was, dus ja, ik ben er nog steeds excited over. Ik houd er volledig van, ik ben er zo blij mee.”

Invloeden

Dat kan ik me voorstellen. Dus wie beïnvloeden jou het meest, muzikaal?

Holly Humberstone: “Ik heb er veel, want toen ik opgroeide, hielden mijn ouders heel erg van muziek, en zij luisterden naar heel veel dingen, van Damien Rice tot Radiohead en Pink Floyd. Dus ik werd aan veel muziek blootgesteld toen ik opgroeide. Ik denk dat ik me herinner dat ik het ‘O’-album van Damien Rice vond en dat ik dacht ‘dit is het beste ooit’. Toen was ik ongeveer 7 jaar. Ik ben nooit gestopt met houden van Damien Rice, hij is waarschijnlijk één van mijn top invloeden. Ik houd van alles met erg persoonlijke gedetailleerde tekst. Zoals Bon Iver, ik hou van zijn elektronische kant. Ja ik heb veel inspiraties, maar dat zijn waarschijnlijk de meest grote inspiraties.”

Coronacrisis

Wat voor impact heeft corona op jou als artiest?

Holly Humberstone: “Waarschijnlijk dezelfde impact die het op andere artiesten heeft. Ik vond het bij de start van de lockdown erg moeilijk om creatief te zijn en te schrijven, omdat niets me inspireerde, omdat ik gewoon binnen vastzat. Ik denk dat ik in normale tijden het meest geïnspireerd ben wanneer ik druk ben met het doen van sessies en door met vrienden af te spreken en veel dingen in mijn dag te plannen. Dat is wanneer ik het meest geïnspireerd ben en de meeste ideeën heb, dus toen ik alleen maar thuis zat had ik niet echt veel om over te schrijven en wilde ik het ook niet echt.”

“Ik was een beetje ongemotiveerd, maar daarna stapte ik daar overheen en startte ik met het schrijven over andere dingen die mij dwars zaten en dingen als dat. Het heeft zeker impact gehad om mijn creativiteit denk ik, maar ik ben terug bij normaal nu denk ik en ik kan nu weer sessies doen, wat heel leuk is. Maar zoals ik al eerder zei, touren, ik wil wanhopig graag op tour gaan. Als Covid er niet was, zou ik nu ergens in het buitenland aan het touren zijn, dus dat is klote, maar ik kan daar ook naar uitkijken, uitkijken naar de toekomst. En ik heb erg zin om meer muziek uit te brengen en dingen uit te brengen waar ik erg blij mee ben en daarmee touren allemaal in één keer.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Holly Humberstone: “Ik denk blijven schrijven zoals ik nu schrijf. Ik ben momenteel erg gelukkig dat ik dit kan doen als mijn baan, het voelt nog steeds heel raar, maar het is zo cool. Doorgaan met schrijven is het plan, dat is waar ik het meest van houd. Het helpt me echt. En dan ben ik erg excited om mijn volgende werk te publiceren. Ik denk dat ik er meer excited voor ben dan voor mijn eerste EP. En ja gewoon touren, ik weet dat ik het blijf zeggen. Eerlijk gezegd werd ik wakker vandaag en kriebelde het om te gaan, ik ben zo blij dat ik het voordat al het corona gedoe begon kon doen, eerder in het jaar, maar ik ben er klaar voor om weer op tour te gaan.”

Wij kijken er naar uit om je dan weer in België te zien. 

Holly Humberstone: “O mijn God. Zeker weten. Ik ben zo excited. Ik vond mijn eerste keer in België fantastisch, ik werd omringd door chocoladewinkels, ik kom zeker terug zo snel als ik kan!”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911