Hoofdrolspelers ‘Romeo and Juliet’ (1968) klagen filmmaatschappij aan voor naaktscène

Leonard Whiting (72) en Olivia Hussey (71) hebben een rechtszaak aangespannen tegen de filmstudio Paramount Pictures. De twee acteurs speelden respectievelijk de rollen van Romeo en Juliet in de verfilming van de tragedie van Shakespeare in 1968, toen ze 16 en 15 jaar oud waren. In de film zit namelijk een seksscène die de twee naakt moesten filmen.

Het verhaal over Romeo en Julia werd doorheen de geschiedenis verschillende keren verfilmd. Een van die verfilmingen dateert uit 1968. Toen werden de hoofdrollen gespeeld door Leonard Whiting en Olivia Hussey, die op dat moment respectievelijk 16 en 15 jaar oud waren. Ondanks hun jonge leeftijd namen de twee wel een naaktscène op en daar willen ze nu een compensatie voor.

Minderjarig

Whiting en Hussey, die op dit moment 72 en 71 jaar oud zijn, klagen nu Paramount Pictures aan. Ze eisen daarbij een schadevergoeding van 500 miljoen dollar voor seksueel misbruik, seksuele intimidatie en fraude. Zo zouden de twee tegen hun wil in een naaktscène gefilmd hebben, waarvoor ze aanvankelijk geen toestemming gaven.

Volgens de aanklacht vertelde regisseur Franco Zeffirelli, die overleed in 2019, aanvankelijk dat de acteurs vleeskleurig ondergoed mochten dragen tijdens de scènes die pas laat tijdens de laatste dagen van de opnames ingeblikt werden. Maar de ochtend van de opnames vertelde Zeffirelli de twee piepjonge acteurs dat ze het toch naakt moesten doen. Hij benadrukte daarbij wel dat er geen intieme delen gefilmd zouden worden. De regisseur benadrukte dat ze de scène naakt moesten opnemen omdat “de film anders een flop zou worden”. Whiting en Hussey stemden in omdat ze dachten dat ze geen andere optie hadden. Uiteindelijk waren de blote borsten van Hussey en de billen van Whitings zo te zien in de film.

“Nodig voor de film”

In 2018 verdedigde Olivia Hussey de scène nog in een interview met Variety naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de film. Daarbij zei ze dat de naaktscène “nodig was voor het verhaal van de film”. Ze vertelde ook dat ze vond dat Zeffirelli het smaakvol gefilmd had.

Maar daar keert ze nu dus op terug. Paramount Pictures heeft voorlopig nog niet gereageerd op de aanklacht.

Bekijk hier de trailer van Romeo and Juliet (1968):

Meer
Lees meer...