Het café- en restaurantbezoek van de toekomst: horecasector stelt voorstel van maatregelen op voor heropening

De horecasector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Zo zijn de cafés en restaurants in ons land al zo’n twee maanden gesloten en is een volledige heropening nog niet in zicht. Wel staat het al vast dat de heropstart verschillende veiligheidsmaatregelen met zich mee zal brengen. Het horecavakblad Horeca Magazine stelde alvast een witboek op om de heropening zo veilig mogelijk te laten verlopen.

EPA

Horeca Magazine keek naar de veiligheidsmaatregelen die in onze buurlanden genomen worden voor de geplande heropening van cafés en restaurants. Anderhalve meter afstand houden tussen de klanten en het personeel blijft de basisregel. Ook moeten medewerkers met ziektesymptomen thuis blijven. Het voorstel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat echter nog veel verder.

Om te beginnen, moeten klanten bij het binnenkomen de kans krijgen om hun handen te ontsmetten. Bij mooi weer wordt aangeraden om de deuren open te laten staan, zodat de klinken zo weinig mogelijk aangeraakt worden. Als dat niet mogelijk is, moeten de klinken op zeer regelmatige basis ontsmet worden.

(Veiligheidsraad: Musea, markten en kappers mogen deuren openen vanaf 18 mei.)

Niet meer aan toog staan

EPA

Ook handen schudden en omhelzingen worden afgeraden. Op restaurant zal het personeel je jas niet aannemen en zal je die zelf moeten ophangen. Restaurants werken liefst enkel op reservatie. Daarnaast zullen de contactgegevens van één persoon per tafel wellicht bijgehouden worden om bij een eventuele besmetting te traceren.

Bovendien zal er enkel nog aan tafel geserveerd. Aan de toog staan, walking dinners en buffetten zullen een hele tijd niet meer mogelijk zijn. Ook zal er tussen de verschillende tafels voldoende ruimte voorzien moeten zijn, zodat er anderhalve meter afstand bewaard kan worden tussen de verschillende klanten.

(EU ziet buitenlands toerisme zitten: het voorstel van de Commissie.)

Ontsmetten en nog eens ontsmetten

EPA

Horeca Magazine stelt ook dat de tafels en de stoelen na ieder bezoek ontsmet moeten worden. Tafellakens, placemats en servetten zijn het liefst uit papier. Ook wordt er gedacht aan kartonnen of plastic bekers voor eenmalig gebruik.

Op tafel zullen niet langer boterpotjes, zout- en pepervaatjes, olie en azijn, ketchupflesjes, broodmandjes of siervoorwerpen staan. Alles wat op tafel stond, behalve de borden, moet na het vertrek van de gasten de vuilnisbak in. Het afruimen van de tafels gebeurt bij voorkeur dan ook door een ander personeelslid, dat alleen tot in de afwaskeuken komt.

(Belgen drinken en roken meer in quarantaine.)

Terrassen

Volgens Horeca Magazine wordt het gemakkelijker om op terrassen anderhalve meter afstand te houden. Ook zullen klanten daar niet zomaar tussen de tafels mogen kopen en moeten de stoelen en tafels ontsmet worden na ieder bezoek. Borden en bestek moeten bovendien afgesloten bewaard worden, zodat enkel de personeelsleden daar aankunnen.

Toiletten

Ook tijdens hun toiletbezoek moeten klanten met heel wat zaken rekening houden. Zo zouden cafés en restaurants onderzoeken of het mogelijk is om de deuren te openen zonder de handen te moeten gebruiken.

Er wordt onder meer gedacht aan speciale klinken die met de elleboog te bedienen zijn. Hetzelfde geldt voor de kranen aan de wastafels. Daarnaast moeten wc’s voldoende ontsmet worden.

Keuken

Tot slot zullen er in de keukens nog strengere hygiëneregels van kracht zijn. Zo zullen mensen die niet tot het keukenpersoneel behoren, in die ruimte niet langer toegestaan worden. Verder zal elke kok enkel met eigen materiaal mogen werken. De verschillen keukenmedewerkers mogen ook maar aan één gerecht tegelijkertijd werken. Vanzelfsprekend draagt het keukenpersoneel mondmaskers en haarnetjes of koksmutsen. En moeten handdoeken en kokskledij regelmatig vervangen worden.

Meer
Lees meer...