Left Right
scrollTop top

Veiligheidsraad: Musea, markten en kappers mogen deuren openen vanaf 18 mei


Sophie Wilmès
© EPA

De Nationale Veiligheidsraad heeft enkele nieuwe beslissingen genomen omtrent de versoepeling van de coronamaatregelen. Deze hebben te maken met de culturele sector, maar ook over de markten en kappers is er nu een beslissing.

In de persconferentie benadrukte eerste minister Sophie Wilmès het belang van de culturele sector die het door de maatregelen zwaar te verduren kreeg. We gaan vanaf 18 mei fase 2 van de versoepeling in, en deze houdt heel wat verschillende maatregelen in.

Musea, dierentuinen en bezienswaardigheden

Musea en culturele bezienswaardigheden zoals monumenten mogen opnieuw hun deuren openen. Maar daarbij moet er wel rekening gehouden worden met de regels in verband met social distancing. Er zal dus maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten worden op hetzelfde moment. Daarnaast moet er gebruik gemaakt worden van een online ticketingservice, waardoor er duidelijk zicht is op het aantal bezoekers.

Verder mogen ook dierentuinen hun deuren opnieuw openen. Daarbij moeten de speeltuigen en cafetaria’s wel gesloten blijven. Ook hier gelden dezelfde regels in verband met de online ticketverkoop.

Tot slot mogen ook bibliotheken hun deuren opnieuw openen, maar ook hier moeten de regels in verband met social distancing gerespecteerd worden. Om de culturele sector een hart onder de riem te steken, zullen kunstenaars makkelijker toegang krijgen tot een vervangingsinkomen en de tax shelter.

Markten

Vanaf maandag 18 mei mogen ook markten opnieuw doorgaan. Het gaat daarbij wel om markten met maximaal 50 kraampjes. Ook hier is het noodzakelijk dat er een afstand van minstens anderhalve meter gerespecteerd wordt tussen de verschillende klanten.

Voor marktkramers zijn mondmaskers verplicht. Voor klanten wordt het aangeraden om een mondmasker te dragen, maar dat is niet verplicht.

Kappers

Kapper corona
Isopix

Velen zaten er met hun ‘coupe quarantaine’ waarschijnlijk al lang op te wachten, maar eindelijk mogen kappers opnieuw hun deuren openen. Dit wel onder strikte voorwaarden.

Zo mogen kappers enkel op afspraak klanten ontvangen, moet er voldoende afstand (minstens anderhalve meter) tussen de klanten zijn en moet alles tussen verschillende klanten ontsmet worden. Daarnaast moeten zowel de kapper als zijn of haar klanten een mondmasker dragen. Een drankje of een hapje aanbieden tijdens de kapperbeurt is wel verboden.

Sport en vrije tijd

Sportclubs mogen opnieuw starten met de lessen, maar dit mag enkel wanneer de maatregelen in verband met social distancing gerespecteerd worden. De trainingen moeten doorgaan in open lucht, in aanwezigheid van een coach en in groepen van maximum 20 personen.

De cafetaria’s om nog eentje te drinken na het sporten, moeten nog steeds gesloten blijven. Ook over fitnesszalen is er nog geen beslissing genomen.

Begrafenissen en huwelijksdiensten

De laatste versoepeling heeft te maken met de huwelijks- en begrafenisdiensten. Hierbij mogen vanaf 18 mei maximum 30 gasten aanwezig zijn.

Een groot trouwfeest houden, is dus nog niet mogelijk, maar je kan wel in beperkte kring samenkomen. Ook hier moet er wel voldoende afstand gehouden worden. Recepties en koffietafels zijn nog steeds verboden.

Pas 8 juni volgende versoepeling

Deze nieuwe maatregelen zullen behouden blijven tot minstens 8 juni. Pas dan komt de Veiligheidsraad opnieuw samen om de derde fase van de versoepeling te bespreken. Pas dan zullen we te weten komen wat er bijvoorbeeld zal gebeuren met de jeugdkampen in de zomer, tweede verblijven en het toerisme.

Wilmès maakte ook duidelijk dat ze begrijpt dat het moeilijk is om de regels te volgen sinds de versoepeling. “Het is makkelijker om de regels te volgen als alles verboden is.” De premier verwijst vooral naar de officiële website van de federale overheid om de juiste maatregelen te raadplegen. “Er zal voor de zomer geen terugkeer zijn naar de normale gang van zaken”, zo benadrukte Sophie Wilmès. Ook de derde fase van 8 juni zal dus nog niet de laatste fase van de versoepeling zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539